Proiect Comenius 1.1

Home
Scoli partenere
Prieteni virtuali
Intalniri de proiect
Primul an
Al doilea an
Al treilea an
Album foto
Concluzii finale

Craciunul la romani

Craciunul este o foarte mare sarbatoare religioasa in tara noastra.De Craciun noi sarbatorim nasterea lui Iisus Hristos.Incepe pe 25 Decembrie si dureaza 3 zile pana pe 27 Decembrie cand e o alta sarbatoare religioasa-o zi cu nume de Sfant,Sfantul Stefan.In timpul acestor zile familiile se strang laolalta sa sarbatoreasca aceasta sarbatoare magica si sa isi dea unu laltuia cadouri.Deasemenea prieteni apropiati si rude se viziteaza unii pe alti si sarbatoresc.Romanii in timpul acestor zile merg la biserica.Cateva zile inainte dupa pe 24,copii merg sa colinde pe la casele oamenilor.Oamenii le dau colindatorilor fructe,nuci,bani si prajituri de casa.Pentru aceasta sarbatoare oamenii fac tot felul delucruri cum sunt:taie porcul, si fac tot felul de sunci,costita si alte produse din carne, si gartesc sarmale si coc cozonac si multe altele.Pomul de iarna este decorat cu o seara inainte de Craciun. In Ajunul Craciunului pe 24 decembrie ca sa fie gata cu cadouri sub el pentru fiecare membru al familiei pentru ziua urmatoare. Copiii cred in spiritul lui Mos Craciun si ei sunt nerabdatori sa vada ce le aduce Mosul
Vrajescu Valentin, clasa a VII-a C

Craciunul simbolizeaza nasterea Domnului si il sarbatorim pe 25 decembrie.Este ajunul Craciunului iar diseara va veni Mos Craciun. Anastasia, Madi, Mariuca si Melec au venit la mine si ne-am batut cu zapada si ne-am dat cu sania aproape toata ziua.
Acum o sa mergem cu colindul. Am mers din casa in casa si le-am urat oamenilor sa aiba mult noroc in anul viitor. Ei ne-au dat multe dulciuri pe care le-am daruit copiilor saraci. Am ajuns acasa unde din bucatarie vine un miros imbietor de cozonac si
prajituri iar pe masa din sufragerie sunt tot felul de bunatati.Am inceput sa impodobim bradul cu beteala, globulete, beculete colorate si lumanari, iar dupa ce am terminat l-am asteptat cu mare nerabdare pe Mos Craciun. Fiind foarte obosita am adormit.
Livia Strugari, clasa a6-a A

Scurta istorie a Craciunului
Cu o vechime de mai bine de 1500 de ani, sarbatoarea Craciunului poate fi urmarita pana in secolul al III-lea, cand, dupa o consemnare a istoricului bizantin Nichfor Calist, in timpul prigoanei declansate de Diocletian si Maxzimian impotriva crestinilor, in Nicomedia au fost arsi de vii circa 20000 de crestini dintre adunati sa celebreze ziua Nasterii Domnului. La Roma, cea mai vreche atestare a sarbatorii Craciunului a pornit de la considerentul ca ca nasterea lui Iisus s-a petrecut de la rencensamantul lui Cezar August, care a avut loc pe 25 decembrie 754 ab Urbe condita adica de la intemeierea Romei. In rasaritul Europei insa, pana la secolul al IV-lea, celebrarea Craciunului avea loc pe 10 ianuarie, in conformitate cu traditia care afirma ca Iisus s-a botezat in aceeasi
zi in care s-a nascut.
Separarea Craciunului de Boboteaza s-a efectat progresiv in Rasarit, dupa anul 375, pentru Patriarhia din Antiochia, respectiv dupa anii 379-380 la Constantinopol. in secolul al V-lea, Biserica din Alexandria a adoptat si ea data de 25 Decembrie, iar in secolul al VII-lea acelasi lucru a fost facut si de Biserica din Ierusalim. Singura Biserica Armeana mai serbeaza si astazi atat Craciunul, cat si Boboteaza in aceeasi zi, 6 inauarie. Asa se explica o serie de ritualuri si practici prezente in comunitatile traditionale romanesti (in multe dintre colinde vom regasi ecouri acelor vremi in care cele doua sarbatori se serbau in aceiasi zi de 6 ianuarie, cand, vestea minunata a nasterii, urma botezul tururor membrilor si al bunurilor comunitatilor, inclusiv a apelor). Sa mai consemnez, inainte de a incheia acest capitol, inca un aspect semnificativ in aceasta privinta. Numele popular al lunii Decembrie, cea in care se celebreaza Craciunul,
este Undrea sau Indrea, care este un derivat din grecul Andreas. Sfantul Andrei este conform traditiei, cel care a propovaduit in Dacia Pontica, nu e de mirare ca in romana s-a pastrat in forma de mai sus amintita,numele acestui Sfant Apostol si protector al Romaniei.
Aura Olteanu, clasa a 6-a A

ste seara de 24 decembrie. Bradul impodobit si luminat se ridica maret in mijlocul camerei. Seara se lasa usor, iar Mosul se lasa asteptat. Deodata l-am auzit pe fratele meu, lundu-si cadourile:
-A venit Mosul!
Eu insa am vazut cum punga sparta de bomboane, lasase o dara din sifonier. Atunci am intrebat-o pe mami, ce inseamna acest lucru. Ea imi spuse, nemaiavand ce face:
-Cristina,nu mai exista Mos Craciun. Cadourile sunt aduse de catre parinti. Insa de sus, Mosul da parintilorun sentiment curat, ce-i indeamna sa faca cadouri.
Eu intelesesem destul, asa ca mi-am luat cadourile si am inceput sa le desfac.
Cristina Tudoras, clasa a6-a A

Decembrie este cea mai iubita luna din an! Zic asta deoarece iubesc si eu aceasta luna. Este luna cand Iisus s-a nascut si noi sarbatorim Craciunul. Noi impodobim bradul de Craciun si Mos Craciun aduce cadouri.Mos Craciun este un om batran cu haine rosii si el aduce daruri pentru copii, cadouri frumoase sau urate,depinde cum a fost copilul in acel an.
Georgiana Dusa, clasa a 6-a A

Toti copiii il asteapta pe Mos Craciun in seara de 24 decembrie.Copiii impodobesc brazii cu globulete, beteala si papusele in miniatura care-l intruchipeaza pe Mos Craciun. In varful brabului se pune o stea. Cand eram mica vroiam sa pun tot timpul sa pun steluta in varful bradului,iar intr-un an am reusit sa rastorn bradul peste mine.
am incercat sa pun steluta de una singura si m-am aplecat prea mult peste brad, m-am deschilibrat si am cazut. Nu am spart prea multe globuri, dar totusi am cumparat alt brad pentru ca acela era distrus. Acum, stiu ca Mos Craciun nu exista dar sunt foarte entuziasmata de venirea Craciunului.
Chirila Maria, cl.a6-a A

ra ziua de 24 Decembrie. Mama mai avea de facut ultimele pregatiri. Am iesit putin la cumparaturi. Dupa ce ne-am intors acasa si am iesit cu saniuta afara pentru ca incepuse sa ninga si zapada se asternu foarte repede pe pamant. M-am jucat putin si am intrat in casa sa impodobesc bradul si casa cu beteala, beculete si sosetute cu Mos Craciun. In casa miroase a brad si a prajituri. Apoi am mers si m-am uitat la televizor deoarece era un film despre Mos Craciun. Eu nu ma puteam culca si ma plimbam prin sufragerie, poate am sa-l vad pe Mos Craciun cand vine. Casa si bradul staluceau in baie de lumina. In cele din urma am adormit
.Anastasia Spetcu, clasa a 6-a A

Ziua in care se sarbatoreste Mos Craciun este 24 decembrie. De fiecare data cand se apropie aceasta sarbatoare am emotii. Intr-o seara, acum cam 3 ani si eram la bunici, imi impodobeam bradul, se aude o bubuitura in usa . M-am speriat si m-am dus sa deschid repede usa. Ce sa vad: Mos Craciun. exact ca in realitate: in rosu si alb si cu chip imbatranit. Noi i-am cantat colinde si el nu a uitat de ce a venit. A fost una dintre cele mai frumoase zile de Craciun.
Madalina Livanov, clasa a 6-a A

Sarbatoarea Craciunului este pentru mine ce mai frumos eveniment din tot anul.In saptamana dinaintea Craciunului ma duc cu mama la cumparaturi.Tot atuci cumparam si bradul pe care urmeaza sa-l impodobim. Deobicei, in ajunul Craciunului impreuna cu parintii mei impodobim bradul cu globuri, dulciuri, beteala, beculete, si altele.
La usa bat colindatorii. Astept sa vina dimineata sa ma uit sub brad sa vad ce mi-a adus Mos Craciun. Anul acesta voi petrece aceasta sarbatoare la munte, la bunicii mei. Sper sa fie multa zapada sa pot sa merg cu sania si cu patinele.
Radu Tudoran clasa a III-a B
Inv.Slincu Adriana

Realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Scocrates.
Home | Scoli partenere | Intalniri de proiect | Prieteni virtuali
Primul an | Al doilea an | Al treilea an | Album foto | Concluzii finale