|
MUCENICII
- MACINICII
9 martie pe stil vechi, zi numita in calendarul popular Mucenici sau
Macinici, este inceputul anului agrar.
Prepararea alimentelor rituale (Sfinti, Mucenici, Bradosi) se face numai
in aceasta zi.
In Moldova femeile fac mucenici din aluat de cozonac, sub forma de opturi
pe care ii coc in cuptor dupa care ii ung cu miere si presara pe deasupra
nuca.
In Dobrogea, mucenicii se fac sub forma de opturi dar de marime mai mica,
sunt fierti in apa indulcita cu zahar sau miere in care se pune vin rosu,
scortisoara, nuca pisata si esenta de rom.
Mucenicii copti
Ingrediente : 1 kg. faina, 200 ml lapte, 200gr. zahar, 50gr. drojdie,
3 oua,
100 gr. unt sau margarina, coaja de la o lamaie, esenta de vanilie, esenta
de rom ; miere si nuca pisata (macinata) pentru presarat pe deasupra;
- se pune la dostit drojdia cu 2 linguri zahar, o cescuta de lapte caldut
(aceasta este maiaua) ;
- 100 ml lapte se da in clocot si se opareste cu el faina pusa intr-un
castron (vas) de 3 l. ;
- 2 oua, zaharul si restul de lapte se bat cu telul sau robotul ;
-peste faina se adauga maiaua, ouale batuta, coaja de lamaie, esentele
si se framanta
- in timp ce se framanta se adauga untul sau margarina, se obtine o coca
pufoasa care se lasa sa cresca 45 minute
- se rupe din coca bucati, se rasucesc si se impletesc opturi, se aseaza
in tava unsa cu margarina, mucenici se ung cu galbenus cu o pensula, se
pun la cuptor 25 - 30 minute ;
- se scot si se ung cu miere cat sunt destul de fierbinti si se presara
nuca pe deasupra ;
Mucenicii fierti
- de obicei se gasesc in comert, se pot folosi si paste fainoase cu diferite
forme (de preferinta mai micute) ;
- se pun la foc in apa indulcita, cand sunt gata fierti se adauga scortisoara,
nuca pisata, esenta de rom si vin rosu dupa preferinta (poate lipsi vinul),
atentie ! lichidul trebuie sa fie destul de dulce nuca din belsug, scortisoara
dupa gustul fiecaruia, se poate adauga si coaja de lamaie ;
Inv. Marcela Dumitrescu |
|