spacer Amintiri, amintiri...

spacer
Bunicul meu mi-a povestit ca la noi in tara, partidul comunist a innfiintat in 1921
Din 1948 a fost conducatorul tarii Gheorghe Gheorghiu Dej. Primul pas spre comunism a inceput intre anii 1959-1960 prin conducerea partidului comunist. Odata cu acesti pasi au inceput restrictiile la curentul eletric, la mancare si au luat pamanturile prin intovarasire. Aceasta
miscare comunista a continuat pana in anul 1965 cand a murit Gheorghe Gheorghiu Dej. Dupa moartea lui a luat conducerea tarii Niculae Ceausescu. Odata cu venirea la putere a lui Niculae Ceausescu au inceput lipsurile si restriictile, la care nu aveau voie oameni de rand. Legile pe vremea aceea erau foarte aspre si daca oameni nu le respestau erau inchisi, toturati si batuti. Oameii erau obligati sa respecte legile comuniste, care le impunea sa nu paraseasca tara. Aceste legi aspre impuneau restricti la: gaze naturale, la lumina, la apa, la caldura, la mancara si la televiziune de a difuza tele jurnalu si filme documentare despre comunism in frunte cu
presedintele tarii. Mancarea se dadea pe baza de cartela si mancarea aceasta era alcatuita din; un kg de ulei, de zahar, de faina, de orez si paine. Toate aceste restrictii au durat pana in anul 1989 de cand a fost revolutia si a fost prins Niculae Ceausescu si a fost executat. Dupa moartea acestuia sa terminat cu comunismul si restrictiile impuse de acesta.

Kosa Sandor Alexandru cls a-VI-a A
Scoala Eforie Nord
Profesor coordonator Serbu Florina

Cine a fost Nicolae Ceausescu? Ce a facut el?
Nicolae Ceausescu a fost secretarul general al Partidului Comunist Roman, care era unica forta politica in Romania, presedintele Romaniei,
conducatorul suprem al armatei. Pe timpul lui nu exista democratie, omul nu avea sa se exprime liber, exista teroare. Omul nu avea voie sa fie intreprinzator particular, ucidea din fasa orice initiativa. Ca forta de constrangere folosea securitatea. Cu atat mai mult daca aveai viziuni politice, securitatea isi indeplinea rolul pe deplin.
Acei nostalgici au uitat probabil cozile interminabile pentru niste mezeluri din soia, pentru un litru de lapte, pentru tacamurile de pui si altele.


 


spacer

spacer

spacer

spacer
Au uitat probabil ca stresul de zi cu zi era provocat de faptul
ca frigiderul era gol, ca a doua zi poate nu ai ce pune pe masa, ce le da copiilor sa manance, ca uneori in casa era foarte frig, desi "pretioasele indicatii" de a-ti mai pune o haina pe tine nu tineau de cald, din contra, te stresau si mai tare. Dupa o zi de munca istovitoare, dupa statul la cozi, seara cand incercai
sa inlaturi acea stare de discomfort, stresul se accentua si mai mult prin faptul ca in acele doua ore de emisie pe unicul post de televiziune nu vedeai decat activitatea "celui mai iubit fiu".
Amintirea acestui cosmar este vie si de aceea nu ii inteleg pe acei nostalgici si chiar daca nivelul de trai in Romania este scazut eu am incredere in forta de munca, in inteligenta, in creaticitatea, discernamantul romanilor.

Am intervievat pa mama mea, Mihailescu Aurica, 36 ani, patroana.
Mihailescu Dan, clasa a VII-a A, Scoala Eforie Nord
Profesor coordonator Florina Serbu

In perioada comunista, in Republica Socialista Romania s-au construit fabrici multe si uzine, s-a industrializat puternic o tara care era eminamente agrara. Dar, cu toate acestea, Romania era si este inca mult in urma ca dezvoltare economica fata de celelalte tari din Occident. In perioada comunista, majoritatea oamenilor aveau salarii medii, iar
banii aveau putere de cumparare, dar incepand din anii '80 piata nu mai era aprovizionata cu produse alimentare.
Oamenii nu aveau conditii de trai bune, deoarece in casa era frig, curentul electric se oprea ore in sir sinu aveam apa calda.
In comunism se incalcau drepturile omului, printre care si dreptul de a te exprima liber, drepturile la o calatorie in tari straine, nu era voie sa ai relatii cu straini si nici sa detii valuta.
Oamenii erau izolati de lume, iar daca protestau, erau dusi in
inchisori si lagare comuniste. Oamenii nu aveau voie sa faca partide politice, televiziunea si radio-ul erau cenzurate, precum si ziarele, se incalca secretul corespondentei, se ascultau telefoanele. In perioada comunista exista un singur partid politic, P.C.R. (Partidul Comunist Roman.)
In perioada de dupa Revolutia din Decembrie 1989, situatia economiei romanesti nu este prea buna, dar exista acum, libertatea cuvantului, libertatea de a calatori si celelalte drepturi ale omului.
Interviu luat lui Codin Marineli Filonina. Varsta 32 ani.

Codin Victor, clasa aV-a A, Scoala Eforie Nord,
Profesor cordonator Florina Serbu.

 

 


Pe scurt | Proiectul | Participanti | Album Foto | Home
Pagina a fost revizuita pe 13 martie 2001
Informatii suplimentare puteti obtine de la Florina Serbu
.