spacer Cum se traia atunci

spacer
Ceausescu a fost la putere 25 de ani.
In prima parte a acestor 25 de ani se spune ca a fost mai bine, insa partea a doua a fost mai rau.
Aprovizionarea se facea mai greu, lipsind alimentele de baza precum zaharul, uleiul, carnea, acestea, la un moment dat, fiind rationalizate. Banii erau suficienti, oricum mai bine ca acum.
Apa calda, curentul electric erau rationalizate, distribuirea facandu-se dupa un program strict.
Libertatea cuvantului nu exista, ziarele fiind supuse conducerii centralizate a Partidului Comunist Roman. Drepturile omului nu existau decat ca principiu politic de stat, iar securitate, ca serviciu, controla toata activitatea politico-social-economica din tara. Nu aveai dreptul sa iesi din tara decat o data la doi ani si doar in tarile care faceau parte din ''Pactul de la Varsovia ''(Bulgaria, Rusia, Cehoslovacia).
Notiunea de bine sau mai rau fata de regimul politic de atunci si de acum depinde de interesele financiar-politic ale fiecarei persoana in parte.

Acest interviu a fost realizat cu Tabuica Eugen, in varsta de 36 de ani, electrician si cu Tabuica Elena, casnica, in varsta de 31 de ani.

Cristina Tabuica, Clasa a 7-a A, Scoala Eforie Nord
Profesor coordonator Florina Serbu

Din cele mai vechi timpuri oameni au incercat sa gaseasca structuri social-politic care sa aduca bunastare si fericire tutor oamenilor. Astfel au fost scrise multe carti printre care Cetatea Soarelui de Tomaso Campanela. Mai tarziu aceste idei au fost preluate de multe curente sociale printre care si comunismul.
Comunismul s-a instalat prima data in Rusia aceasta urmand sa impuna acest curent social devenit acum o forma politica in tarile din jurul sau.
Aceasta forma a fost impusa si in tara noastra. Toate bunurile proprietarilor au trecut la stat urmand ca acesta sa le dirijeze, fiind totul controlat. Munca omului nu era apreciata la adevarata ei valoare fiind toti oameni considertati egali, lucru ce nu putea fi adevarat.



spacer

spacer

spacer

spacer
Acest sistem era inchis astfel incat nu se putea avea acces la piata internationala si nici la tehnologia ei. Oamenii deveneau din ce in ce mai saraci si erau nevoiti sa indure frigul iarna in casa, intreruperea curentului pentru economie si bunurile materiale de larg consum erau insuficiente.
Ca sa se mentina calmul in sistem s-a creat un serviciu de securitate permanent incat oamenii nu-si puteau exprima nemultumirile. Presa era controlata iar conducatorul, in cazul Romaniei Ceausescu, era slavit si considerat " cel mai bun fiu al poporului" fiind inconjurat numai de oameni ce-l sustineau.
Adunate in timp nemultumirile oamenilor au rabufnit, astfel acest sistem a fost eliminat.
Consecintele acestei forme de conducere au fost dezastruase:
- a trebuit sa se treaca de la o forma centralizata la o economie de piata care nu a avut baze solide in Romiania fiind nevoiti sa facem imprumuturi foarte mari.
- a trebuit sa beneficiem de produsele altor tari, toate aducand la deprecierea monedei nationale.
Aceasta idee generoasa s-a dovedit a fi un dezastru social pentru multe tari.

Interviu realizat cu Vicoveanu Georgeta de 55 ani, asistenta la sanatoriul Grand, Eforie Nord

Vicoveanu Iulia Valentina, clasa a-VII-a A Scoala Eforie Nord
Profesor coordonator Florina Serbu

 

 


Pe scurt | Proiectul | Participanti | Album Foto | Home
Pagina a fost revizuita pe 13 martie 2001
Informatii suplimentare puteti obtine de la Florina Serbu
.