spacer Atunci si acum

Pe vremea lui Ceausescu se ducea un trai greu: se dadeau alimente pe cartele; ulei, zahar, lapte.
Se statea la cozi pentru tot felul de produse: detergenti, alimente, butelii, etc.
La TV si radio se vorbea numai despre Ceausescu si nevasta sa. De sarbatori se cantau cantece de el si de partid. Se mintea si se lauda. Se oprea curentul electric in oras cu program
seara si dimineata, iar la tara toata noaptea pana dimineata. Nu se putea vorbi nimic de rau de Ceausescu ca le era teama de securisti, spioni si de turnatori pe la intreprinderi. Toata lumea traia cu teama si suferinta traiului.
Se oprea circulatia, se circula cu masina o duminica cu numar cu sot si o duminica cu numar fara sot. De sarbatorile de Pasti si de Craciun se confiscau animale si pasari.
Ce era bine pe vremea lui, era ca parintii aveau servicii stabile, salarii bune, iar banii aveau valoare mare. Pe vremea lui se construiau foarte multe locuinte, erau locuri de munca pentru toata lumea. Se construiau poduri si canale de irigatii.
Acum sunt multi someri, se gasesc de toate dar sunt salarii mici si toate sunt scumpe.

Am intervievat pe bunica mea Staicu Teodora, 68 ani, pensionara.
Staicu Amedeo, clasa a 7-a A,Scoala Eforie Nord
Profesor coordonator Serbu Florina

Pe timpul regimului comunist viata era cu totul altfel decat in ziua de azi.
Inainte nu existau atatea bunatati ca acum sau pur si simplu oamenii nustiau despre ele. Si cum nu erau multe alimente lumea pierdea zile intregi
pentru a cumpara o cantitate de alimente mai mica. Un singur lucru bun era ca nu exista om sa nu aiba loc de munca, dar degeaba erau locuri de munca daca salariile erau prea mici. Cei care stateau la case era un chin pentru ei deoarece se incalzeau la sobe si nu existau multe lemne si nici centrale. Dupa ce televizoarele erau rare programul era scurt si se difuza numai jurnalul unde vorbea Ceausescu. La radio se prindea un post numit "Radio Europa Libera", dar si acolo se vorbea despre Ceausescu si nevasta lui, rareori se auzea muzica chiar numai populara si simfonica.

 


spacer

spacer

spacer

spacerPresa nu era extinsa ca acum existau doar cateva ziare: "Scanteia","Dobrogea", Romania libera" si in aceste ziare nu era voie sa fie criticati oamenii politici deoarece aveau de-a face cu "Spectrul Securitatii". Iti era frica sa zici un cuvant gresit in fata cuiva strain sa nu te reclame. Oamenii nu prea aveau drepturi si se pare ca sunt realitati nu vorbe.
Acest interviu se termina cu ceva mai tragic ca nici un om din Romania nu avea voie sa plece din tara. Multe persoane fugeau si odata prinse intrau in puscarie.

Interviu realizat cu Badea Grigorita in varsta de 68 ani

Badea Ana Adelina, cl.a 6-a B Scoala Eforie Nord

In perioada comunismului, alimentele si bunurile de consum erau foarte putine si se gaseau foarte greu. Oamenii se asezau la cozi interminabile, inca de la primele ore ale diminetii, si totul se dadea cu ratia. Banii castigati erau destui, pentru ca nu erau produse prea multe de cumparat La televizor, programul nu tinea decat 2-3 ore si erau doar emisiunile lui Ceausescu. La radio se ascultau clandestin posturile Europa Libera si Vocea Americii, iar ziarele erau putine si majoritatea erau ale comunistilor. Se instaurase un regim de teroare, iar cei ce il vorbeau de rau pe Ceausescu erau aspru pedepsiti.
Romanii nu aveau voie sa intre in relatii cu strainii. Acestea au fost principalele caracteristici ale comunismului.

Interviu realizat cu Croitoru Marian,42 ani, mecanic, tatal meu Croitoru Marius, cls. a8-a B, Scoala Eforie Nord
Profesor coordonator: Serbu Florina

La 8 mai 1921 in Romania a fost infintat partidul comunist. In timpul lui Ceausescu mancarea de baza era pestele. Cand pe piata apareau alimentele mai deosebite trebuia sa stai la coada. Pentru a cumpara zaharul, orezul si uleiul se foloseau cartele.Apa era data cu economie si lipsea cu
desavarsire mai ales cea calda. Caldura nu se dadea decat la zile festive in rest era frig.Lumina se lua mai tot timpul.La televizor erau 2
ore seara unde se vorbea despre politica.Nu aveai voie sa iti spui parerile despre cadrele din partid.Toata lumea avea servici.Toti copiii erau obligati sa se duca la scoala .In urma tuturor chinurilor in anul 1989 oamenii au iesit in strada si si-au cerut drepturile.Asa s-a produs revolutia din 1989.
Interviul a fost luat mamei mele, Ecaterina Tigva, in virsta de 48 ani.

Tigva Andreea Elena, clasa a 5-a C Scoala Eforie Nord
Profesor coordonator-Florina Serbu



Pe scurt | Proiectul | Participanti | Album Foto | Home
Pagina a fost revizuita pe 13 martie 2001
Informatii suplimentare puteti obtine de la Florina Serbu
.