Bogdan I

Cronologie

1342- 1343(iarna). Inceputul conflictului dintre voievodul maramuresan Bogdan si regele Ucrainei Carol Robert. Bogdan ignora autoritatea suzerana a regelui Ungariei.

1349. Prima mentiune privind constructia bisericii Sf Mihail din Cluj, monumental edificiu gotic de tip hala, a carui zidire s-a terminat catre anul 1500.
Sept. 15. Bogdan, voievodul din Maramures, aratat din 1343 ca "necredincios este denuntat din nou de rgele Ludovic ca "necredincios invederat al nostru si al regelui nostru "in legatura cu actiunea lui si al nepotului lui Stefan, fiul lui Iuga, "cazut in vina infidelitatii", impotriva lui Giulea (si al fiilor sai), fiul lui Dragos, pe care-l ataca si il alunga din mosiile Giulesti si Nyres.

1359. Voievodul maramuresan Bogdan trece in Moldova si, cu sprijinul populatiei locale nemultumite de dominatia reprezentantilor regelui Ungariei precum si de propaganda catolica, alunga pe Balc si este recunoscut de feudalii locali ca voievod si domn (pana in 1365 ). Incercarile repetate ale oastei umane din anii urmatori de a spune noul sat au fost zadarnice. La emanciparea Moldovei de suzeranitatea ungara contribuie si populatia romineasca venita din Mures, insotitorii lui Bogdan.
-In timpul domniei lui Bogdan I a fost construita biserica Sf. Nicolaie din Radauti, cel mai vechi edificiu religios pastrat in Moldova, originala sintetizeaza de arhitectura gotica si bizantina.

Febr. 2. Regele Ungariei, Ludovic I de Anjou, cu asentimentul reginei mame si cu sfatul prelatilor si baronilor regatului, acorda fiilor lui Sas (Balc, Drag,Dragomir si Stefan), drept compensatie prntru bunurile pierdute in Moldova si rasplata pentru eforturile depuse in lupta prin care se urmarea recucerirea Moldovei, averile confiscate in Maramures ce apartinusera lui Bogdan si fiilor sai (jumatate din domeniul Cuhea cu satele Ieud, Bocicoel, amindoua Visaele, Moisei , Borsa, Saliste si Sacel). Acest act confitma incapacitatea regelui Ungariei de a recuceri Moldova si, implicit, independenta noului stat.

 

Home | Domnia | Izvoare | Cronologia | Imagini | Harti | Evaluare
Last update May 2002 | Webmaster Ana Draghici