PRIMAVARA IN EUROPA  

Declaratia Schuman
9 mai 1950

Acesta este textul integral al propunerii prezentate de ministrul francez al Afacerilor Externe Robert Schuman, care a condus la crearea a ceea ce este acum Uniunea Europeana.

"Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale
cu pericolele care o ameninta.
Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila mentinerii unor relatii pasnice. Asumandu-si, timp de mai bine de 20 de ani, rolul de campioana a unei Europe unite, Franta si-a pus dintotdeauna eforturile in slujba pacii. Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie.

Europa nu se va construi dintr-o data sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizari concrete care vor genera in primul rand o solidaritate reala. Alaturarea natiunilor europene implica eliminarea vechii opozitii dintre Franta si Germania. Orice actiune intreprinsa trebuie sa aiba in vedere in primul rand aceste doua tari.
Avand in vedere acest obiectiv, guvernul francez propune actiuni imediate intreprinse intr-o directie decisiva.
Guvernul francez propune ca productia franco-germana de carbune si otel sa fie plasata sub incidenta unei inalte Autoritati, in cadrul unei organizatii deschise si altor state europene.
Controlul productiei de carbune si otel ar trebui sa conduca imediat la construirea unei baze comune pentru dezvoltarea economica, ca un prim pas in realizarea unei federatii europene, schimband in acelasi timp destinele acelor regiuni care s-au dedicat in trecut fabicarii de munitie de razboi, ale carui victime nu au intarziat sa devina.
Solidaritatea in productie astfel stabilita va demonstra ca orice conflict intre Franta si Germania devine nu doar inimaginabil, ci chiar imposibil. Infiintarea acestei unitati de productie puternice, deschisa tuturor tarilor care doresc sa colaboreze si care se angajeaza sa le ofere tarilor membre elementele principale de productie industriala in conditii egale, va pune bazele reale pentru unificarea economica. Aceasta productie va fi oferita lumii intregi, fara diferentieri sau exceptii, pt. a contribui la cresterea nivelului de trai si pentru a promova realizarile pasnice.
In acest mod se va realiza intr-un mod simplu si rapid acea fuziune a intereselor care este indispensabila pentru crearea unui sistem economic comun; aceasta ar putea fi piatra de temelie a unei comunitati mai largi si mai complexe intre tari care s-au aflat multa vreme in conflict.
Prin controlul productiei de baza si prin instituirea unei Inalte Autoritati, ale carei decizii vor uni Franta, Germania si alte state membre, aceasta propunere va conduce la crearea unei prime baze concrete a federatiei europene, indispensabila pentru mentinerea pacii.
Pentru a promova realizarea obiectivelor definite, guvernul francez este pregatit sa initieze negocieri pornind de la urmatoarele baze:

Sarcina pe care o va avea de indeplinit Inalta Autoritate comuna va fi aceea de a asigura, in cel mai scurt timp posibil, modernizarea productiei si imbunatatirea calitatii acesteia; furnizarea in conditii egale a carbunelui si otelului pentru pietele din Franta si Germania, precum si pentru pietele din alte membre; dezvoltarea in comun a exporturilor catre alte state; egalizarea si inbunatatirea nivelului de trai al muncitorilor din aceste ramuri industriale.
Pentru a indeplini aceste obiective pornind de la conditile de productie diferite din statele membre, propunem sa se instituie o seriere de masuri cu caracter tranzitoriu, cum ar fi aplicarea unui plan de productie si investitie, stabilirea unui mecanism compensatoriu pentru egalizarea preturilor si creare unui fond de restructurare care sa faciliteze rationalizarea productiei, circulatia carbunelui si a otelului intre statele membre va fi imediat scutita de toate taxelee vamale si nu va mai fi afectata de ratele de transport diferentiat. Se vor creea treptat conditi care vor permite o distributie nationala a productiei, la cel mai inalt nivel de productivitate.
Spre deosebire de cartelurile internationale, care au tendinta de a impune practici restrictive asupra distributiei si exploratorii pietelor nationale si de a mentine profituri mari, aceasta organizatie va asigura fuziunea pietelor si extinderea productiei.
Principiile si actiunile esentiale definite mai sus vor fi subiectul unui tratat semnat intre State si depus spre ratificarea institutiilor parlamentare din fiecare tara. Negocierile necesare pentru stabilirea detalilor legate de aplicarea acestor prevederi se vor desfasura cu ajutorul unui arbitru numit de comun acord. Acesta va avea sarcina de a asigura ca acordurile convenite corespund cu princiile enuntate si, in cazul in care se ajunge la un impas, va decide ce solutie urmeaza sa fie adoptata.
Inalta Autoritate comuna care se ocupa de administrarea acestei scheme va fi alcatuita din persoane independente numite de guverne acordandu-se o reprezentare egala. Guvernele vor alege de comun acord un presedinte. Deciziile Autoritati se vor aplica in Franta, Germania si in alte tari membre. In cazul in care deciziile autoritatii vor fi contestate, se vor lua masuri de la caz la caz.
Un reprezentant ONU va fi acreditat pe langa autoritate si va intocmi un raport pentru ONU de doua ori pe an, pentru a face un bilant al activitatii noii organizatii in special cea ce privaste respectarea obiectivelor acesteia.
Inalta Autoritate nu va judeca inainte de a analiza temeinic metodele de propietate ale interprinderilor. In exercitatea functiilor sale Inalta Autoritate comuna va lua in considerare puterea conferita de Autoritatea Internationala de la Ruhr si obligatiile de toate tipurile impuse asupra Germaniei.

 

 

 

Home | Prezentarea proiectului | Contact | Scoli participante |Ce stim despre Europa? | Oaspeti
Resurse | Actiuni | Realizari | Ecouri | Poze | Tineri reporteri |
Pagina realizata de Info Efnord. Ultimul update 5 mai-2003
Intrebari sau sugestii legate de site la florina@lefo.ro

Site-ul european Spring Day