PRIMAVARA IN EUROPA  

Proiectul "Primavara in Europa"

In cadrul dezbaterilor legate de viitorul Europei, unii dintre membrii Conventiei Europene au considerat ca ar fi un moment potrivit pentru a implica cat mai multi tineri in exprimarea opiniei legate de viitorul Europei unite. In acest sens au decis sa dezvolte un proiect intitulat "Primavara Europei". Obiectivul acestuia este de a impulsiona un numar cat mai mare de scoli sa organizeze in aceeasi zi, 21 martie 2003, pretutindeni in Europa, actiuni de informare asupra Conventiei europene si dezbateri intre scoli, din tari diferite pe aceasta tema.
Aceasta initiativa, dezvoltata in colaborare cu Ministerele Educatiei din numeroase tari europene, este sprijinita de Conventia europeana care a facilitat organizarea unei retele de informare, contacte si schimburi de opinii intre participanti, cu suport electronic, in colaborare cu reteaua European Schoolnet (EUN), constituita dintr-o mare parte a Ministereleor nationale ale Educatiei.

Continutul initiativei
Apelul la participare se adreseaza elevilor intre 13 si 19 ani din oricare scoala din tarile membre ale Uniunii Europene sau candidate la admitere. Participarea se poate realiza in formele si cu mijloacele dorite de fiecare scoala in parte: discutii, intalniri cu personalitati implicate in actiuni legate de integrarea europeana, dezbateri organizate de elevii din aceeasi scoala sau intre elevii din scoli si tari dferite, via internet.
Pentru a sprijini aceste initiative, institutiile europene cu sprijinul EUN, vor dezvolta un sistem de inscriere, de contact si de informare intre participanti precum si elaborarea si punerea la dispozitia profesorilor a unor materiale cu valoare pedagogica, a caror consultare ii va sprijini pe profesori in realizarea unor actiuni de succes in cadrul proiectului.
Este o actiune complet descentralizata care se bazeaza pe participarea voluntara la nivel local, fara proceduri complicate si implicare financiara.
Bineinteles ca daca exista zone sau tari care doresc sa dea amploare acestui proiect, prin organizarea unor concursuri nationale, de exemplu, sunt incurajate sa o faca.

Modalitati de participare
Inscrierea fiecarei scoli se poate face electronic la adresa http://futurum.eun.org
Toate scolile inscrise, care vor comunica la final o sinteza a actiunilor lor sau vor aduce contributii la succesul proiectului "Primavara Europei" vor primi o diploma de participare din partea autoritatilor europene.
Scolile participante care au pagina de web sunt invitate sa insereze in portal sigla manifestarii pe care o pot lua de la adresa http://www.eun.org/eun.org2/eun/en/SpringSite_Information/sub_area.cfm?sa=2944
urmand ca apoi sa faca legatura catre http://futurum.eun.org

Pina in prezent s-au inscris din Romania un numar de 123. scoli, tara noastra situandu-se pe locul al treilea ca numar de scoli participante. De altfel numarul scolilor inscrise, creste de la o zi la alta, aceasta evolutie dinamica reflectand interesul profesorilor si elevilor romani fata de problemele europene.
Pentru scolile care nu au pagini de web sau acces internet, dar doresc sa participe, adresam rugamintea de a informa asupra actiunilor organizate pe coordonatorul national al acestui proiect european, prof. Florina Serbu de la Scoala Eforie Nord, la telefon 0241741655 sau mail florina@lefo.ro. Daca va este mai usor sa comunicati in scris, trimiteti scurte informari, eventual insotite de fotografii, pe adresa:
Scoala cu clasele I-VIII, Str. Mihail Kogalniceanu nr.27, 8712 Eforie Nord.
Toate actiunile vor fi consemnate pe pagina de web pe care o vom dezvolta in cadrul acestui proiect, cu mentionarea organizatorilor lor.

Cu speranta unei colaborari fructuoase si placute,
Florina Serbu-profesor de istorie
Scoala Eforie Nord
Coordonator pentru Romania al proiectului "Spring Day of Europe"
florina@lefo.ro
http://efnord.eforie.ro

 

 

 

 

Home | Prezentarea proiectului | Contact | Scoli participante |Ce stim despre Europa? | Oaspeti
Resurse | Actiuni | Realizari | Ecouri | Poze | Tineri reporteri |
Pagina realizata de Info Efnord. Ultimul update 5 mai-2003
Intrebari sau sugestii legate de site la florina@lefo.ro

Site-ul european Spring Day