PRIMAVARA IN EUROPA  

Societatea informationala

Inca de la inceputul anilor 1990, termenul de < Societate Informationala> a inceput sa fie utilizat pentu a descrie numeroasele si variatele schimbari produse in amsamblul societatii, de dezvoltarea rapida a tehnologiilor moderne de informatii si comunicatii.
Semnalata de mai multa vreme, era informationala ia treptat locul celei industriale si societatea traditionala este inlocuita de societea informationala.
In noua societate, comunicarea, transferul si schimbul de informatii se desfasoara prin intermediul sistemelor tehnice. Atunci cand se vorbeste despre societatea informationala se are in vedere in primul rand conectarea unui numar nelimitat de calculatoare prin intermediul retelelor de comunicatii.
Societatea informationala va fi dominata in principal de industria de calculatoare, telecomunicatii si media, care vor deveni industrii de baza in urmatoarele decenii, avand un rol stimulator pentru celelante. Banci, intreprinderi de productie, agricultura si servicii, vor fi afectate de aceasta dezvoltare.
Individul va fi asaltat de un flux urias de informatii, astfel incat usurinta in utilizarea retelelor informationale si cunoasterea continutului bazelor de date vor reprezenta insusiri de baza pentru contemporanul erei informationale.

Consecintele trecerii la societatea informationala

Societatea informationala nu numai ca va deschide noi canale de comunicatie intre oameni, ci va avea un impact important asupra modului in care traim, invatam, muncim, consumam, interactionam cu administratia si ne distram.
Cum va reusi omul de rand, cetateanul, sa faca fata acestei avalanse de cerinte si competente noi, cum va reusi el sa-si gaseasca locul in noua societate?
-Un nou tip de angajat
Raspandirea introducerii tehnologiilor informatice si de comunicatii la locul de munca solicita angajatiilor sa aiba cel putin cunostinte de baza despre calculatoare (aproximativ o treime din slujbele in domeniul industrial solicita cunostinte avansata in domeniul computerelor).
-Un nou tip de intreprindere
Trecerea la societatea informationala va imparti practic intreprinderile in companii moderne, "conectate", care utilizeaza noile tehnologii, si organizatii traditionale.
-Educatia si formarea profesionala
Este important sa ne asiguram ca cetatenii oot naviga prin multimea de informatii disponibile electronic, o pot alege pe cea relevanta si o pot exploata. Deci prima misiune a pregatirii profesionale este sa pregateasca cetatenii si lucratorii pentru realitatea socio - economica si slujbele viitorului. O cerinta importanta este introducerea noilor tehnologii in sistemul educational.

Internetul

A vorbi despre societatea informationala inseamna fara indoiala a vorbi in primul rand despre Internet.
Internetul este azi o retea mondiala de calculatoare de mare capacitate conectate intre ele. In Internet, care este in fapt o retea de retele, nu exista monopoluri de tip national sau regional, toate retelele coopereaza si sunt egale. Fiecare furnizor este independent si dependent de altii in acelasi timp. Fara a exista o autoritate care sa controleze reteaua, exista grupuri de lucru, ale caror atributii vizeaza in primul rand mentinerea conectivitatii.
Cu siguranta, cel mai fascinant aspect al Internetului, il constituie ideea de libertate: libertatea cunoasterii, a informatiilor, a schimbului de opinii. Internetul reprezinta azi cel mai deschis si democratic sistem de comunicare fiind unul dintre mijloacele prin care omul modern poate scutura jugul birocratiei. Informatia transmisa prin Internet traverseaza granitele si impiedica statele sa guverneze prin autoritate, minciuna si manipularea.

Utilizarea Internetului in activitatea intrepriderii:

E-business, E-commerce, E-economy (afaceri electronice, comert electeonic, economia electronica).
In societatea informationala orice intreprindere, indiferent de domeniu, trebuie sa devina e-business, respectiv sa-si "mute" campul de derulare a afacerii pe reteaua Internet.
Interprinderile s-au servit initial de reteaua Internet pentru a comunica, a transmite informatii, a negocia contracte si a realiaza impreuna proiecte, utilizand in mod deosebit functia de posta electronica, e-mail.
Aparitia tehnologiei web-ului a deschis perspectiva de a lansa informatie in intreaga lume, de a realiza servere specializate in descrierea activitatilor, cataloage cu produse, oferte de locuri de munca etc. Initial aceste informatii s-au furnizat gratuit, fiind echivalentul electronic al pliantelor si au reprezentat o solutie simpla, la indemana firmelor mici. Abia ulterior s-a trecut la echivalentul comertului. Din orice punct de pe glob oamenii pot consulta catalogul, pot selecta printr-un simplu click produsul si lansa comanda. Tranzactia in sine este ceva mai complicata.
Comertul pe Internet este inca la inceput si mai are de rezolvat probleme legate de securitatea tranzactiilor, transmiterea datelor confidentiale etc.
In viitorul apropiat Internetul se va schimba dramatic, incetand sa mai fie o conexiune la nivel planetar a calculatoarelor si serverelor, intre care se realizeaza un trafic de e-mailuri, pagini web si fisiere. Tot mai multe dispozitive se vor cupla la Internet: telefoane celulare, pagere bidirectionale, dispozitive de comunicatii navigatie si electrocasnice, camerele de luat vederi.

Rolul Uniunii Europene

Atentia Uniunii Europene s-a indreptat spre introducerea noilor tehnologii si asupra pregatirii cetatenilor sai pentru a le utiliza.
Cele trei domenii principale la care societatea informationala va contribui in Europa sunt:
-oportunitati pentru angajarea fortei de munca;
-compertitivitatea; -piata unica cu mentinerea identitatii culturale (conservarea si promovarea diversitatii culturale si lingvistice a Europei, in contextul patrunderii noilor tehnologii ) .
Specific Europei este impactul social al noilor tehnologii, ideea de a crea noi locuri de munca si de a democratiza accesul la informatie.
Una dintre cel mai importante initiative europene in domeniul socialitatii informationale este e-EUROPE.
Scopul initiativei este accelerarea introducerii tehnologiilor digitale si asigurarea abilitatilor tuturor cetatenilor europeni privind utilizarea acestora.

Romania

Din pacate tara noastra ocupa unul dintre ultimile locuri din lume in ceea ce priveste numarul de calculatoare la o suta locuitori, numarul de utilizatori Internet, numarul de site-uri de web de publicitate si prezentarea a companiilor. Numarul de site-uri de comert electronic este nesemnificativ iar costurile pentru comunicatii sunt foarte mari.
Desi in ultimii ani s-au inregistrat unele progrese, este evidenta necesitatea unei schimbari urgente si cresterea gradului de implicare a statului in rezolvarea acestor probleme.

Cine poate accesa reteaua Internet si cum?

Persoanele particulare, oamenii de afaceri, firme si institutii, acceseaza internetul prin intermediul unei firme specializate numita furnizor local de servicii internet (ISP). Aceasta ofera accesul la servicii de posta electronica (e-mail) si la sistemul de informatie <<www>> (World Wide Web).
Cel mai simplu mod de accesa internetul implica:
-un calculator, un modem, un program - software ( browser), specializat pentru e-mail si navigare (Internet Explorer sau Netscape) si un ISP. Liste de firme care furnizeaza servicii Internet sunt disponibile la Camera de Comert, in diverse publicatii si cataloage.

Avantajele comertului electronic:

-investitia initiala este scazuta (dezvoltarea magazinului electronic, gazduirea pe un calculator gazda (server web), la o firma specializata);
-se reduce numarul intermediarilor si creste numarul furnizorilor directi;
-se reduce timpul destinat tranzactilor si scade costul acestora. Tranzactile se vor putea realiza 24 ore din 24, din orice punct al globului;
-creste numarul de piete (beneficiari) dincolo de granitele geografice.

Material realizat de catre Prefectura judetului Constanta, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta si Euro Info Centre Constanta

 

 

 

Home | Prezentarea proiectului | Contact | Scoli participante |Ce stim despre Europa? | Oaspeti
Resurse | Actiuni | Realizari | Ecouri | Poze | Tineri reporteri |
Pagina realizata de Info Efnord. Ultimul update 5 mai-2003
Intrebari sau sugestii legate de site la florina@lefo.ro

Site-ul european Spring Day