PRIMAVARA IN EUROPA  

Institutiile Uniuni Europene

Uniunea Europeana cuprinde 15 state membre, unite in efortul de a mentine pacea si de a promova progresul economic si social. Uniunea incorporeaza trei Comunitati care au institutii comune: Comunitatea Carbunelui si Otelului a fost prima infiintata, prin tratatul de la Paris, in 1951, urmata de Comunitatea Economica si de cea a Energiei Atomice, prin Tratatul de la Roma, 1957. Prin Actul Unic European (1986), aceste trei Comunitati au desfiintat granitele interne, pentru realizarea Pietei Unice.Tratatul asupra Uniunii Europene, semnat la Maastricht in 1992, a creat Uniunea Europeana prin combinarea Comunitatii aflate pe calea unificarii economice si monetare, cu cooperarea interguvernamentala din unele domenii.

Uniunea Europeana este administrata de urmatoarele institutii:

Parlamentul European

Ales prin vot universal direct inca din anul 1979, Parlamentul European cuprinde astazi 626 de membri din cele15 State Membre, alesi in mod democratic pentru o perioada de cinci ani.
Numarul de membri dintr-o anumita tara depinde de marimea populatiei. Parlamentul European este format din grupuri politice oganizate la nivelul Uniunii si este reprezentat de un presedinte ales.
Parlamentul European are trei functiuni esentiale:
1. Functiunea legislativa: Parlamentul, impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, adopta legi europene (directive, reglementari, decizii), iar implicarea lui in procesul legislativ ajuta la garantarea principiilor democratice ale textelor de legea adoptate.
2. Functiunea bugetara: Parlamentul, impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, decide asupra bugetului Uniunii Europene, in functie de prioritatile politice.
3. Functiunea de supervizare democratica asupra Comisiei Europene: aproba nominalizarea comisarilor si are dreptul de a cenzura Comisia. De asemenea, Parlamentul exercita o supervizare politica asupra tuturor institutiilor europene.
Sediul Parlamentului este impartit intre Bruxelles (Belgia), Luxemburg si Strasbourg (Franta).

Consiliul Uniunii Europene

Consiliul consta in reprezentantii fiecarui Stat Membru, la nivel ministerial, autorizati sa implice guvernele respective. La intalniri participa diversi ministri, in functie de agenda de lucru.
Consiliul Uniunii Europene este principalul forum legislativ si decide asupra propunerilor legilstive facute de Comisie.
Consiliul Uniunii Europene are sediul la Bruxelles, Belgia.

Consiliul European

Stabilit in 1974, Consiliul Europrean este format din sefii de state sau de guverne si de Presedintele Comisiei Europene, asistat de ministrii de externe si de un membru al Comisiei. Se reuneste de doua ori pe an si este institutia care da impulsul general politic in construirea Europei, trasand liniile generale de dezvoltare viitoare a Uniunii Europene.

Comisia Europeana

Comisia Europeana consta din 20 de membri, numiti de guvernele tarilor din care provin, pe o perioada de cinci ani. Organizatoric, Comisia Europeana este formata din 26 de Directorate Generale, specializate pe diverse domenii, si din servicii integrate in care, in total, lucreaza aproximativ 15 500 angajati.
Comisia este forta motoare a sistemului institutional al Uniuni Europene:
1. Comisia are dreptul de a initia si prezenta propuneri legislative catre Consiliul si Parlamentul European;
2. Fiind autoritatea executiva a Uniunii Europene, Comisia este responsabila pentru implementarea legislatiei europene (directive, reglementari, decizii), a bugetului si a programelor adoptate de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene.
3. Urmareste aplicarea corecta a prevederilor si deciziilor bazate pe Tratate, impreuna cu Curtea de Justitie;
4. Reprezinta Uniunea Europeana la nivel international si negociaza acordorile internationale mai ales in domeniile comertului si cooperarii.
Sediul Comisiei este la Bruxelles, Belgia.

Curtea de Justitie

Curtea de Justitie cuprinde 15 judecatori, asistati de 9 avocati-generali. Rolul Curtii de Justitie este de a asigura interpretarea corecta a Tratatelor si aplicarea corecta a legislatiei curente. Sediul Curtii de Justitie este la Luxemburg.

Curtea de Auditori

Curtea de auditori consta din 15 membri numiti prin decizie unanima de Consiliu, dupa consultarea cu Parlamentul. Rolul acestei Curti este de a verifica colectarea tuturor veniturilor si modul de administrare a fondurilor de catre Uniune. Sediul Curtii de Auditori este in Luxemburg.

Organisme cu rol de consiliere care reprezinta interese economice, sociale si regionale
-Comitetul Economic si Social, cu 222 membri divizati in trei grupari: proprietari de inteprinderi, angajati si altii (fermieri, mestesugari, IMM,etc.);
-Comitetul Regiunilor, de asemenea cu 222 membrii reprezentand autoritati locale si regionale.

Banca Europeana Centrala

Banca Europeana Centrala elaboreaza si pune in practica politica monetara a Uniunii Europene, desfasoara tranzactii valutare si asigura utilizarea in conditii optime a sistemelor de plata.
Banca Europeana de Investitii care a fost infiintata pentru facilitarea finantarii proiectelor care contribuie la dezvoltarea echilibrata a Uniunii.

Legislatia Europeana

Sursa primara a legislatiei europene se gaseste in Tratatele care fundamenteaza Uniunea Europeana.
Cea de a doua sursa consta in masurile legislative ale institutiilor europene.

Masura Legislativa Descriere
Reglementare Este o masura obligatorie si aplicabila direct pentru toate Statele Membre si celelalte parti, in toate detaliile sale. O reglementare devine automat parte a legislatiei nationale fara a fi necesara o legislatie de implementare, la nivel de Stat.
Directiva Este o masura obligatorie care se transpune la nivelul statelor, care aleg forma de aplicare.
Decizie Este un act mai particular, deseori de natura administativa, obligatoriu in intregime, dar numai pentru acele parti sau State la care se refera.
Recomandare Este o masura care nu este obligatorie si care nu poate avea efecte directe, dar prezinta preferintele Uniunii europene.
Opinie Este o masura care nu este obligatorie si care nu poate avea efecte directe.

Material realizat de Prefectura judetului Constanta, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, Euro Info Centre Constanta

 

 

 

Home | Prezentarea proiectului | Contact | Scoli participante |Ce stim despre Europa? | Oaspeti
Resurse | Actiuni | Realizari | Ecouri | Poze | Tineri reporteri |
Pagina realizata de Info Efnord. Ultimul update 5 mai-2003
Intrebari sau sugestii legate de site la florina@lefo.ro

Site-ul european Spring Day