PRIMAVARA IN EUROPA  

Uniunea Europeana si mediul inconjurator

Poluarea nu cunoaste frontiere: ea afecteaza continentele sau intreg globul, regiuni sau doar localitati. Deteriorarea mediului inconjurator este din ce in ce mai acuta in ultimele decenii. In fiecare an, aproximativ 2 miliarde de tone de deseuri se produc in statele membre ale Uniunii Europene, iar emisiunile de bioxid de carbon datorate utilizarii de surse de energie traditionale in casele si pentru autoturismele noastre cresc zilnic. Calitatea vietii in Europa, mai ales in zonele urbane, a scazut considerabil datorita poluarii, zgomotului si distrugerilor.
In Europa, problema mediului inconjurator este in stransa legatura cu Piata Interna a Uniuni Europene, cu agricultura, transporturile, energia, politicile industriale si sociale. Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la concluzia ca este imposibil sa se obtina, la nivel local sau national, ceea ce trebuie facut la nivelul intregii Europe, integrand in strategiile lor politica de mediu a Uniunii Eoropene.
Tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu o alta dilema: dezvoltarea economica contribuie la rezolvarea problemelor majore, cum ar fi: industrializarea, dar, in acelasi timp, determina degradarea mediului inconjurator. Datorita cresterii populatiei si industrializarii, deseurile si poluantii sunt eliminati mai rapid decat poate mediul sa ii absoarba, iar resursele naturale sunt consumate mai repede decat se poate regenera.
Ca rezultat, aerul, apa si solul devin din ce in ce mai poluate si degradate, iar in tarile mai dezvoltate sunt deja necesare operatiuni de "curatire".

Politica europeana de mediu

Comunitatea europeana a inceput sa actioneze in favoarea mediului inconjurator in anul 1972, initiind patru programe de actiune succesive, bazate pe abordarea ecologica a problemelor. In aceasta perioada, Comunitatea a adoptat aproximativ 200 de acte legislative, in principal privind limitarea poluarii prin introducerea unor standarde minime, mai ales in domeniul managementului deseurilor, poluarii apei si poluarii aerului.
Simpla introducere a unui cadru legislativ nu poate, insa, preveni deteriorarea mediului inconjurator, iar cresterea constiintei publice fata de riscurile datorate problemelor globale de mediu a condus la concluzia ca este esentiala initierea actiunilor concentrate la nivel european si international.
Actiunile europene in favoarea mediului inconjurator s-au dezvoltat asfel incat au devenit politici (Tratatul asupra Uniunii Europene), stabilindu-se ca obiect Uniunii Europene dezvoltarea durabile. In momentul de fata institutiile comunitare sunt obligate sa intergreze in politicile lor elemente legate de protectia mediului inconjurator.
Pentru a se implementa politica de mediu inconjurator, Uniunea Europeana pune la dispozitie instrumente specifice:
-legislatia ofera un nivel inalt de protectia mediului,garantand,in acelasi timp,functionarea Pietei Unice a Uniunii Europene;
-instumente financiare:Programul LIFE;
-instrumente tehnice:eco-labelling, sistemul european de management si audit de mediu,sistemul de evaluare a efectelor proiectelor publice si private asupra mediului inconjurator.

Al Saselea Program European de Actiune pentu Mediu, 2001-2010 Mediu 2010:
"Viitorul nostru, sansa noastra"

Noul Program european de actiune pentru mediu"Mediu 2010: viitorul nostru, sansa noastra", care acopera perioada 2001-2010, stabileste directiile strategice de actiune pentru urmatoarea decada de ani, luand in consideratie viitoarea largire a Uniunii Europene.Programul identifica uramatoarele patru domenii prin prioritare:
*Schimbarea climei
*Natura si biodiversitate
*Mediul inconjurator si sanatate
* Resurse naturale si deserturi
Noul Program isi proune sa abordeze aceste domenii de actiune prin noi instrumente inovative, care sa corespunda problemelor complexe de mediu, indentificandu-se, astfel, cinci directii de actiune:
1. Implementarea legislatiei de mediu existente;
2. Introducerea aspectelor legate de protectia mediului inconjurator in toate politicile europene relevante;
3. Cooperarea apropiata cu inteprinderile si consumatorii pentru identificarea solutiilor;
4. Asigurarea unui acces mai larg a cetatenilor la informatiile despre mediu inconjurator;
5. Dezvoltarea unei atitudini constiente, din punct de vedere al protectiei mediului inconjurator, in favoarea utilizari terenurilor.
Programul "Mediu 2010: viitorul nostru, sansa noastra" intentioneaza sa implice in mod activ toate segmentele societatii, in cautarea solutiilor inovatoare, aplicabile si durabile, la problemele cu care se confrunta mediul inconjurator. Noul Program stabileste componenta de mediu inconjurator care sta la baza strategiei de dezvoltare durabila propusa de Uniunea Europeana.

Progremul life
Ce este Programul LIFE?

Este cel mai important instrument financiar pentru tri domenii majore: Mediu, Natura si tarile in curs de dezvoltare, toate trei domeniile confrantandu-se cu aceiasi problema, si anume inbunatatirea mediului inconjurator, dar avand proprietati diferite.
Programul LIFE este deschis participarii organizatiilor romanesti care pot sa fie coordanatori sau parteneri de proiect.

Care este scopul programului?

De a contribui la aplicarea, actualizarea si dezvoltarea politicilor europene de mediu si a legislatie corespunzatoare. Programul acorda o atentie speciala integrarii politicii europene de mediu in celelalte politici (agricultura, transporturi, intreprinderi, etc.) si dezvoltarii durabile.

Care sunt componentele programului LIFE care intereseaza organizatiile romanesti?

Prin cele doua componente ale sale, LIFE-Mediu si LIFE-Natura, programul infiinteaza actiuni de protectie a mediului si de conservare a habitatelor naturale pentru flora si fauna salbatica. Life-Natura este ca obiectiv protejarea speciilor pe cale de disparitie si a habitatului natural, iar Life-Mediu isi propune finantarea de proiecte demonstrative inovatoare pentru impresia si autoritatile locale.

MANAGEMENTUL MEDIULUI

Sistemele si standardele internationale pentru managementul mediului sunt relativ recente si, ca urmare a interesului suscitat, au devenit deja foarte populare, deoarece reprezinta cel mai concret instrument pe care il au la dispozitie organizatiile, intreprinderile pentru a demonstra modul in care isi asuma responsabilitatile fata de mediul inconjurator.
Sistemele de management al mediului cuprind trei elemente interdependente:
-elemente de baza care presupun planificarea unei politici de mediu, din punctul de vedere al intreprinderii sau organizatiei, organizarea necesara aplicarii respectivei politici, metode de aplicare, mijloace, sisteme de masurare a eficientei, instruire, audit, etc.
- lantul produsului: utilizand conceptul de ciclu de viata al produsului, se determina resursele si/sau procesele daunatoare si monitorizeaza impactul lor asupra mediului. Intreprinderea sau organizatia trebuie, in aceasta situatie, sa identifice cai inovatoare pentru rezolvarea respectivelor probleme.
-controland si ameliorarea continua, indentificarea si evaluarea intregului proces de productie.
La nivel international se aplica seria de stamndarde ISO 14000, care incorporeaza ISO14001 pentru Sistemele de Magement al Mediului. Uniunea Europeana propune, in plus fata de ISO 14000, propria Schema de Management si Audit Ecologic (EMAS), sau alte standarde dintre care sistemul obligatoriu de management "Analiza Periculozitatii si Punctul de Control Critic" pentru produse alimentare (HACCP)sau standardele pentru produse organice.

AGENTIA EUROPENA DE MEDIU, cu sediul la Copenhaga, Danemarca

Este responsabila pentru furnizarea datelor stiintifice, cu caracter independent, obiectiv, sigure si comparative, asupra mediului din tarile membre ale Agentiei. Agentia ofera astfel sprijinul stiintific si tehnic necesar pentru descrierea starii prezente si viitoare in care se gaseste mediul inconjurator,in ceea ce priveste calitatea,presiunea si sensibilitatea. Activitatile Agentiei se concentreaza in urmatoarele domenii:
-calitatea aerului si emisiunile atmosferice;
-calitatea apei, poluanti si resurse de apa;
-starea solului, fauna, flora si biotipuri;
-utilizarea terenurilor si a resurselor naturale;
-managementul deseurilor;
-emisiile de zgomot;
-substante chimice periculoase fata de mediu;
-protectia costiera.
Agentia este una dintre cele 11 agentii specializate ale Uniunii Europene, dar are un caracter deosebit deoarece printre membrii ei se numara si tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene: Norvegia, Islanda, Elvetia, iar incepand cu anul 2001 tarile candidate din Europa Centrala si de Est si din zona Mediteraneeana. Agentia ofera o baza solida pentru efectuarea unui control de mediu mult mai eficient, precum si pentru initierea de noi legi.

Material realizat de Prefectura judetului Constanta, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, Euro Info Centre Constanta

 

 

 

Home | Prezentarea proiectului | Contact | Scoli participante |Ce stim despre Europa? | Oaspeti
Resurse | Actiuni | Realizari | Ecouri | Poze | Tineri reporteri |
Pagina realizata de Info Efnord. Ultimul update 5 mai-2003
Intrebari sau sugestii legate de site la florina@lefo.ro

Site-ul european Spring Day