Home

Prezentarea proiectului

Inscrierea scolilor in proiectul Spring Day 2006

Scoli europene inscrise in proiect

Scoli din Romania inscrise in proiect

Buletine informative

Noutati

Chat-uri

Intrebari frecvente

Site-uri nationale

Link-uri utile

Resurse

Contact

Ce puteti face in scoala dumneavoastra in cadrul Spring Day 2006?

Scoala dumneavoastra este una dintre numeroasele scoli inscrise in Proiectul Primavara in Europa care se va desfasura pe 21 martie, 9 Mai sau in intervalul dintre cele doua date. Este o ocazie unica pentru elevii dumneavoastra sa dezbata viitorul Europei.

Echipa Spring Day a coroborat  cateva idei de activitati care pot asigura succesul activitatilor Spring Day. Acestea pot fi organizate la nivelul clasei, al scolii intregi, cu invitati sau in claborare cu alte scoli.

Ceea ce veti face de Spring Day este important pentru ca va da ocazia elevilor dumneavoastra sa-si faca auzite parerile. Nu ezitati sa informati presa locala, regionala sau nationala asupra a ceea ce se va desfasura in scoala dumneavoastra.

Un document special privitor la actiunile Spring day este accesibil la adresa

http://www.springday2006.org/ww/en/pub/spring2006/information/ideassd.htm

Numeroase alte activitati Spring Day organizate in ultimii trei ani la nivelul scolilor au dat masura creativitatii scolilor europene. Abordati acest document ca pe o lista de sugestii care sa va inspire, dar precis cele mai reusite dezbateri vor fi cele care sunt propuse de proprii dumneavoastra elevi.

Puteti folosi ca surse de inspiratii si ceea ce am propus la editia 2005 a proiectului:

http://futurum2005.eun.org/ww/en/pub/futurum2005/information/dowloads.htm

Oaspeti ai scolilor

 Invitati in scoala oaspeti cu care sa dezbateti perspectiva voastra asupra viitorului Europei

Alegeti teme care sa fie interesante atat pentru elevi cat si pentru oaspeti.

Oaspetii ar putea proveni din randul autoritatilor din invatamant, membrii ai Parlamentului European, membrii ai Comitetului Regional, politicieni din comunitatea locala, parinti, eroi locali, studenti Erasmus, reprezentanti ai diferitelor asociatii.

 Pentru a afla mai multe despre organizarea dezbaterilor in scoli accesati:

http://www.springday2006.org/shared/app_uploads/springday/2006/pdf/invite_school_spring.pdf

 Activitati legate de Planul D, Democratie, Dialog, Dezbatere

 Cititi documentul oficial si adaptati-l la conditiile locale. Scrieti propriul vostru Plan D. Cum ati putea crea un mediu propice dialogului, democratiei si dezbaterii in propria voastra scoala/regiune/tara ?

Cat de importante sunt notiunile de deomcratie, dialog si dezbatere ? Ce pasi sugerati ca ar trebui facuti la nivel european pentru consolidarea democratiei, dialogului si dezbaterii ?

 Folosirea paginilor de web Spring Day, activitatilor si resurselor:

 Invata si dezbate

http://www.springday2006.org/ww/en/pub/spring2006/learn_and_debate.cfm

 Propunerea mea pentru Europa

  •  Transpuneti Propunerea voastra pentru Europa in actiune.
  • Cititi propunerile facute de alte scoli, si coordonati voturile claselor pentru propunerile cele mai agreate. Discutati asupra procedurilor de votare.
  • Faceti demersuri pentru a informa autoritatile locale sau o scoala partenera despre Propunerea voastra. Rugati-i sa impartaseasca parerea lor despre propunerea printr-o scrisoare sau intr-un interviu.
  • Faceti o campanie media la nivelul scolii sau al orasului, in presa scrisa sau la radio, prezentand Propunerea voastra si modul de implementare a acesteia.
  • Indemnati-i pe elevii dumneavoastra sa reflecteze asupra  felului in care vor arata scoala/orasul/tara/Europa/ peste 25 de ani si cum va fi dusa la indeplinire propunerea lor in timp. Elevii pot scrie compuneri sau realiza expozitii de desene.

Unde se regaseste Europa

  • Organizati o “vanatoare de comori” cu temaUnde este Europa  in zona voastra..
    Determinati-I sa relecteze asupra schimbarilor produse de la infiintarea Uniunii Europene. Faceti un interviu cu o persoana mai in varsta care isi aminteste cum artau lucrurile inainte.
  • Daca ati colaborat cu alta scoala la tema « Unde este Europa », compararti concluziile via video conferinta sau prin chat. 

Eroi locali

  • Invitati-l pe eroul local in scoala si scrieti impreuna cu el un cod de comportament.
  • Comparati-l pe eroul local cu cel al unei alte scoli partenere din Europa.
  • Organizati o video conferinta cu doi eroi locali din scoli diferite din tari diferite.
Decide pentru Europa

http://decide4europe.eun.org/ww/en/pub/role_play_2006/homepage.htm

 Aceste sugestii se refera la ce puteti face in timpul sau dupa jocul de rol.Puteti afla mai multe din materialul « Activitati de finalizare » ( “Follow up activities”).

  • Organizati o zi a Portilor deschise in scoala in timpul careia sa informati autoritatile locale asupra deciziilor luate in scoala in cadrul proiectului.
  • Organizati o conferinta de presa  in care delegate ai elevilor in “Parlamentul copiilorsa explice jurnalistilor cum isi vor justifica deciziile fata de electoratul lor.
  • Scrieti o scrisoare primarului sau persoanei insarcinate cu problemele invatamantului in care solicitati schimbari in scoala/zona/orasul dumneavoastra in concordanta cu decizia adoptata in cadrul proiectului.
  • Organizati o zi speciala legata de problemele cu care va confruntati in scoala/zona/oras si rugati-i pe elevi, profesori, directori, sa va spun ace parere au si ce solutii s-ar putea gasi.
  • Consemnati toate activitatile : faceti fotografii, o inregistrare video,  benzi desenate, un colaj pe care il veti expune in scoala.
  • Discutati cu celelalte doua clase implicate in jocul de rol, fie intr-o video conferinta, fie prin chat, dezbateti cu politicieni sau experti. Reflectati asupra implicatiilor globale ale deciziei voastre finale.
  • Invitati un politician sau un avocat si discutati cu el propunerea voastra legislativa. Verificati anterior daca persoana este dispusa sa va onoreze invitatia.                         

 Impreuna in Lume

 http://www.springday2006.org/ww/en/pub/spring2006/togetherworld.cfm

 Dialog cu Lumea larga

  • Invitati reprezentanti ai ONG-urilor in scoala dumneavoastra si rugati-I sa-si prezinte obiectul de activitate si modalitatile de actiune. Discutati despre posibile modalitati de colaborare.
  • Mergeti la sediul ONG-ului si vedeti felul in care isi desfasoara activitatea. Planificati vizita inainte de a o efectua. Discutati perspectiva unei colaborari.

Poemul Pacii

  • Printati poemul pacii in limba materna sau in limba care se studiaza in scoala. Ilustrati-l la ora de desen si organizati o expozitie in scoala.
    Gasiti poezii despre pace compuse de poeti. Organizati o activitate in care elevii sa le recite atat pe acestea cat sip e cele postate pe portalul Spring Day. Cercetati biografiile poetilor. Invitati parintii la aceasta activitate.
  • Invitati in scoala veterani de razboi sau oameni in varsta care au trecut printr-un razboi si rugati-i sa le vorbeasca elevilor despre experienta lor in acest sens. Daca nu gasiti pe cine sa invitati, faceti un scurt documentar video cu interviuri pe strada, in care ii puteti intreba pe oameni ce cred despre pace si stirile despre razboaiele contemporane din Lume.

 Obiectivele Mileniului si solidaritatea

  • Organizati o activitate de informare in scoala despre Obiectivele Mileniului si analizati felul in care poate fi indeplinit unul dintre obiective.
  • Organizati o zi a solidaritatiiin scoala/zona/orasul vostru. Invitati presa locala.

 Traducere prof. Florina Serbu

Activitati Spring Day 2006

Ce puteti organiza pentru Spring Day 2006?

Invata si dezbate

Decide pentru Europa

Impreuna in Lume

Invitati ai scolilor

 
  Scoli europene inscrise in proiect: 7501
Scoli din Romania inscrise in proiect 2211