Stefan cel Mare

"In anul 6965 (1457) luna aprilie 12, in Joia mare, Stefan Voievod fiul lui Bogdan Voievod a venit de la munteni si a dobandit intaia biruinta asupra lui Aron Voievod, pe Siret, la tine, la Doljesti." Astfel este consemnata in Letopisetul de la Putna prima victorie a lui Stefan, pe care istoria si tara l-au numit cel Mare.
Era fiul lui Bogdan al II-lea, domnitorul care, in 1451, dupa numai doi ani de la inscaunare, s-a sfarsit intr-o neagra intamplare petrecuta in timpul unui ospat la Reuseni, nu departe de Suceava. Bunic i-a fost voievodul de la inceputul veacului sau, Alexandru cel Bun si cel Drept.
Cand pe campul de la Dreptate Moldova l-a vrut domn, Stefan va fi avut in jur de douazeci de ani. De tanar, noul domnitor s-a aratat inzestrat cu virtuti de mare conducator. A intreprins actiuni menite sa consolideze autoritatea centrala, sa intareasca puterea Moldovei, amenintata de multi dusmani din afara. A organizat armata, a dotat-o cu arme de foc, a ridicat cetati noi sau le-a intarit pe cele vechi (Roman, Neamt, Suceava etc). A restrans privilegiile feudale, zagazuind incercarile de dezbinare sau opozitiile unora din marii boieri. A largit paza sociala a domniei, ocrotind taranimea, aparand-o de tendintele de contopire ale marilor feudali. Bazandu-se pe dragostea de tara a rezesilor, Stefan i-a chemat in numeroase randuri la oaste, pe cei viteji rasplatindu-i cu pamant.
Stefan cel Mare a spirijinit targovetii - mestesugari si negustori - incurajandu-le activitatatea, ferindu-i de concurenta marfurilor straine; si-a atras mica boierime din randul careia a recrutat pe multi din apropiatii sai. Bucurandu-se de sprijinul celor multi, dispunand de o armata bine pregatita si puternica, de numeroase fortificatii cu chibzuinta
asezate in locurile strategice, Stefan - el insusi viteaz comandant de osti - a putut respinge numeroasele atacuri ale neprietenilor de moment ori ale dusmanilor mai vechi ai tarii.Victorii importante a dobandit la Baia, in1467, la Lipnic sau Lipinti, 1470, la Codrul Cosminului, la 26 octombrie 1497, si inca in mai multe alte locuri.


Home | Domnia | Izvoare | Imagini | Harti | Resurse | Evaluare | Cronologie
Last update May 2002 | Pentru informatii contactati webmasters Betty si Adelina