Cuprins

Regimuri totalitare
Regimuri totalitare- Fascism
Regimuri totalitare
-Nazism
Evreii in antichitate
Evreii in Evul Mediu

Evreii in Europa Rasariteana

Evreii din Ungaria

Antisemitismul modern

Aspectul unic si universal al Holocaustului

Persecutia evreilor in Germania nazista

Conducerea populatiei evreiesti

Viata si moartea in ghetou

Anne Frank

Hannah Gofrit

Janusz Korczak

Solutia finala

"Fabrica mortii"

"Noaptea"

Marturii
Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Transnistria

Miscarile sioniste de tineret

Din nou in normalitate

Referate ale elevilor

Ce stiti despre Holocaust?

Anne Frank - Jurnalul unei tinere


Anne Frank a tinut un jurnal din data de 12 iunie 1942 pana la 1 august 1944. Initial, l-a scris doar pentru ea, dar intr-o zi, in 1944, Gerrit Bolkenstein a anuntat ca dupa terminarea razboiului spera sa aiba insemnari ale martorilor persecutiilor impotriva evreilor..
Anne a decis ca atunci cand se va termina razboiul isi va publica jurnalul. Ea a inceput sa-l reediteze, adaugand comentarii sau omitand pasaje.
Anne Frank era o fata obisnuita care locuia cu parintii si cu sora ei mai mare, Margot. Erau o familie de evrei. In jurnalul ei, Anne scrie ca incetul cu incetul, evreilor li se lua libertatea pe care o avusesera. Ea povesteste ca acestia nu mai aveau voie sa intre in casele crestinilor, nu mai puteau merge pe strada dupa o anumita ora, nu aveau voie sa detina automobile sau sa calatoreasca cu ele si erau obligati sa poarte steaua galbena pentru a fi recunoscuti.
Pe data de 9 iulie 1942, familia Frank a fost nevoita sa se ascunda, din cauza faptului ca erau evrei. Ei si o alta familie de evrei s-au ascuns in podul cladirii in care Otto Frank, tatal Annei, lucra.
Au fost nevoiti sa stea ascunsi doi ani in acea cladire, in fiecare zi asteptand vestea ca razboiul s-a terminat, veste care nu a sosit niciodata. Dupa un timp, li s-a alaturat un alt evreu, Albert Dussel. In fiecare zi ascultau la radio noutatile. Peste tot, afara, evreii erau omorati sau dusi in lagare. Noaptea, auzeau focurile de arma din afara si se gandeau ca nu va mai dura mult pana vor fi prinsi.
In acesti doi ani, Anne a incercat sa studieze in continuare si sa duca o viata cat mai normala in acea ascunzatoare. Nu stia ce s-a intamplat cu prietenii si cunostintele ei. Nu stia nici macar daca acestia mai traiau. Intre problemele cu familia si grija pentru ce se va intampla, Anne ducea o viata foarte dificila pentru o fata de varsta ei, dornica de prieteni si libertate.
Ultimele notite din jurnalul Annei sunt din data de 1 august 1944. Ea scrie ca este foarte optimista.Dar, in dimineata zilei de 4 august 1944, cei sapte oameni ascunsi au fost arestati impreuna cu cei care i-au ajutat. In septembrie 1944, cei sapte au ajuns in Auschwitz.
Edith Frank, mama Annei, a murit la Auschwitz pe 6 ianuarie 1945.
Margot si Anne au fost aduse la Bergen-Belsen, in Germania. Au murit acolo in 1945.
Singurul care a supravietuit a fost Otto Frank, care a gasit jurnalul Annei, l-a editat si l-a publicat. El a murit in 1980.
De atunci, jurnalul a mai fost editat o data si publicat intr-o ultima forma.

Bibliografie: Anne Frank, The Diary of a young girl, A Bantam Book, Publishing History, New York, 1993
Toncu Flavia Ioana, Cls.a VII-a A
Scoala Eforie Nord

 

Last update May 2010 For more information contact Florina Serbu