Cuprins

Regimuri totalitare
Regimuri totalitare- Fascism
Regimuri totalitare
-Nazism
Evreii in antichitate
Evreii in Evul Mediu

Evreii in Europa Rasariteana

Evreii din Ungaria

Antisemitismul modern

Aspectul unic si universal al Holocaustului

Persecutia evreilor in Germania nazista

Conducerea populatiei evreiesti

Viata si moartea in ghetou

Anne Frank

Hannah Gofrit

Janusz Korczak

Solutia finala

"Fabrica mortii"

"Noaptea"

Marturii
Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Transnistria

Miscarile sioniste de tineret

Din nou in normalitate

Miscarile sioniste de tineret in Romania in timpul Holocaustului

Dr. Ephraim Ofir

Se considera ca in Romania, Holocaustul incepe din 1938, in timpul guvernarii Goga-Cuza, prin legile antisemite.
Miscarea sionista a fost fondata de evrei la sfarsitul sec. XIX pentru a rezolva probleme diasporei.
In cadrul ei s-au conturat doua cai, ambele anterioare izbucnirii razboiului mondial:
1. Sionismul herzian-sionism politic, care viza intemeierea in Palestina a unui stat al evreilor, cu acordul marilor puteri.
2. Sionismul practic-mai vechi decat cel politic, in cadrul caruia evreii saraci sau mai putin saraci, cumparau pamant, intemeiau colonii si incepeau sa practice agricultura. Au intemeiat fonduri speciale pentru achizitionarea de pamant si pentru a-i ajuta pe cei saraci sa emigreze din Europa. Paralel voiau si realizarea unei revolutii sociale, prin care evreii sa devina un popor normal, care sa traiasca pe pamantul lor si sa munceasca cu bratele, ca tarani si muncitori. Ideea era buna pentru inceputul secolului XX dar nu mai este valabila si azi.
In timpul primului razboi mondial tineretul evreiesc s-a refugiat la Viena, sub presiunea frontului germano-rus din Bucovina si Polonia. La Viena s-au gandit la viitorul lor de dupa razboi. S-a schitat doua alternative:
1. Sa continue sa existe intr-o tara in care au trait si inainte, intr-un partid propriu sau sa adere la cel comunist, sau sa emigreze in SUA.
2. Rezolvarea sionista-sa emigreze in Palestina si sa construiasca o societate noua. Dar pentru asta trebuiau sa se pregateasca pentru practicarea agriculturii si in acelasi timp sa aiba un suport educativ ideologic. Aceasta a fost baza miscarii sioniste de tineret-construiea unei noi societati intr-o tara noua.
In 1919 s-a instituit mandatul britanic asupra Palestinei. Pina in 1921 s-a desfasurat o imigratie puternica. Apoi revolta araba a impus luarea unor masuri de limitare a acesteia.
Intre 1919-1933 in lume au existat aprox. 10 miscari sioniste de tineret, esalonate politic de la extrema stanga pina la cea dreapta. In ce priveste educatia, toate aveau insa acelasi model, pentru ca prima organizatie formata, de centru, provenea din tinerii din Galitia si Bucovina, care fusesera la Viena si se aflau sub influenta miscarii de tineret germane si a filosofului evreu Martin Buber.
La Cernauti, Bucovina, prima organizatie formata se numea "Tinarul Pazitor" (Hashomer), si cuprindea tineri intre 10-18 ani, grupati in "cuiburi", pe varste. Educatia se facea de catre adultii miscarii de tineret, pentru cei de 18 ani. Cei de 10 ani erau educati de catre grupa de 14-15 ani, iar acestia de catre cei de 18 ani. Din 1902 au fost trimisi din Palestina instructori. Erau invatati jocuri, faceau excursii si cercetasie.Se pregateau un an pentru agricultura, in ferme de pregatire, apoi plecau in Palestina, unii in kibutz, altii in orase. Miscarea sionista erau divizata in doua straturi: adultii care se ocupau de strangerea fondurilor si educarea tinerilor, si tinerii care doreau actiune:"Noi ne ducem in Tara sa construim"> treptat a inceput sa se manifeste lupta intre generatii.In 1923 Hashomer s-a separat politic: de stanga, de centru si de dreapta.
In Romania, dupa primul razboi mondial activitatea tineretului era foarte dificila datorita vecinatatii URSS. Romania privea comunismul ca pe o miscare subversiva si punea semnul identitatii intre comunism si evrei. De aceea politia suspecta orice miscare de tineret, desi autoritatile romanesti incurajau miscarea sionista dorind plecarea evreilor spre Palestina.
Datorita suspiciunii autoritatilor era necesara aprobarea acestora pentru orice actiune a tineretului-constructii, excursii, tabere.
Miscarea de tineret avea influenta mai mare decat cea a adultilor, si aceasta a durat pina in 1949 cand autoritatile au desfiintat miscarile de tineret.
Din 800.000 de evrei, in miscarea sionista erau inregistrati 40-50.000.
In 1938, odata cu instaurarea dictaturii lui Carol II a fost desfiintata organizatia Halutz, care era o retea de ferme de pregatire. Totusi aceasta a continuat clandestin sub altenume.
In 1940 cand Basarabia si Bucovina au fost ocupate de rusi, pe loc au rama organizatii sioniste, desi in Rusia miscarea fusese interzisa din 1920, care au sustinut legatura cu Palestina si constiinta evreiasca sionista.
In martie 1941 au fost prinsi 15 activisti sionisti, torurati, exilati in Siberia. O parte au reusit sa plece in Tara dupa 20 ani, altii au murit.

In septembrie 1940 instaurarea dictaturii lui Antonescu a adus dupa sine teroarea: fermele au fost ocupate, cei aflati acolo, izgoniti. Adultii s-au adunat intr-o "casa a miscarii sioniste", care a fost atacata in timpul rebeliunii legionare, unii membrii au fost prinsi si schingiuti. Dupa rebeliune, instructorii din Palestina au parasit Romania.
Miscarea sionista s-a pregatit pentru clandestinitate: s-au ales doua conduceri, una a tinerilor si alta a celor maturi, un conducator superior care sa-I coordoneze pe toti in probleme referitoare la emigratie si ajutor. Miscarea a incercat sa stabileasca contacte cu miscarile din Polonia ocupata de nemti si din Rusia, dar rezultatele au fost modeste pentru ca granitele erau inchise.
Pe parcursul regimului antonescian au fost emise mai multe decrete, dintre care cel mai dur a fost cel cu privire la munca obligatorie pentru toti barbatii intre 18-60 ani, prin care educatorii au fost luati. Situatia s-a inrautatit dupa pogromul din Iasi si dupa deportaile din Transnistria.. Miscarea de tineret s-a restrans in orase-Bucuresti, Iasi, Timisoara, Bacau si ghetoul din Cernauti.
Era periculos si nu se putea pleca in Palestina. Tinerii de 18-20 ani au fost coloana vertebrala a miscarii. Majoritatea aveau documente false ca sa nu fie luati la munca obligatorie.

Ce fel de activitati se desfasurau?
Tinerii, cate 10-15 se strangeau in case particulare si discutau despre problemele sioniste, stiri din Palestina, ce se intampla in miscarea lor. Unii erau inlagare de munca si deseori primeau ajutoare. In 1942 un grup mic de educatori au primit carnete de scutire de munca din partea Centralei Evreilor.
Pericolul cel mai mare il reprezenta infiltrarea comunistilor in miscarile sioniste de tineret de stanga. Voiau sa antreneze miscarea sionista in sabotaje, dar acestea ar fi atras represalii din partea autoritatilor.
Scopul miscarii era sa ajute tineretul sa plece in Palestina dupa ce se va termina razboiul.
Dar in martie 1942 trei tineri (12-13 ani) au impartit in piata din Bucuresti manifeste cu lozinci antirazboinice. Au fost prinsi si arestati. Dintre ei, doi aderasera la o miscare sionista, si sub tortura au denuntat miscarea - 16 membri ai acesteia au fost arestati, trei educatori au scapat.. "Batranii" sionisti nu au vrut la inceput sa se implice in salvarea lor, pe motiv ca sunt comunisti, apoi, la interventia parintilor au incercat sa-I apere. Dar cei trei prinsi in piata au fost executati, cei 16 arestati, condamnati la munca silnica 10-15ani, iar cei trei fugari condamnati la munca silnica moarte in contumacie.

Legaturile cu comisiile de ajutor si salvare din Geneva si Constantinopol s-au realizat prin curieri diplomatici sau ziaristi straini.
In 1943 s-a intensificat activitatea de ajutor pentru evreii din Transnistria si Cernauti. Erau ajutati cei care veneau din Polonia. Cand s-a apropiat armata rusa, au inceput sa-I trimita la Bucuresti, insotiti de membri miscarii sioniste care se expuneau unui real pericol.
In 1944 Gestapo-ul a prins un ziarist elvetian-curier care a devenit agent dublu. Cateva saptamani nemtii au fotografiat scrisorile care circulau si Gustav Richter, consilierul pentru problemele evreilor in Romania, a vrut sa insceneze un proces contra miscarii sioniste clandestine; a arestat un grup de tineri in Gara de Nord care au vorbit sub tortura si au fost arestati inca 45 memebrii ai miscarii. Dar in vara 1944 Romania si-a schimbat politica fata de evrei si tinerii au fost eliberati.
In martie 1944 prin Planul Margareta 1 Ungaria a fost ocupata de nemti iar distrugerea evreilor a parcurs mai multe etape: Judenrat, Ghetouri, Auschwitz. In mai 1944 s-a infiintat ghetoul din Cluj. Miscarea de tineret din Romania a format o comisie din patru membri, conducatori din 4 miscari pentru salvarea evreilor din Ungaria.
Au fost alese doua orase la granita, unde taranii romani aveau loturi dincolo de frontiera, pe care le lucrau zilnic-Turda si Arad.
La Turda, Ari Hirsch cunostea tot orasul si cu ajutorul taranilor romani treceau grupuri mici cu documente false si insotitori care stiau romaneste. Totul se desfaura in cel mai mare secret pentru ca Ion Antonescu daduse ordin ca evrii unguri sa fie inapoiati Ungariei.
La Arad, Rosenberg I-a anuntat pe cei din Cluj despre ce se intimpla, dar nu a fost crezut. Taranii romani au trecut-o pe fiica unui rabin intr-un car cu fan.
Cand ajungeau in Romania erau dusi la sinagoga. Aici unul din comisia Arba ii cerceta pentru a indeparta pericolul unei provocari. Apoi ii ascundeau pina le faceau documente false ca sa poata pleca. Autoritatile romane stiau despre refugiati, dar le se promisese de catre miscarea sionista ce vpr pleca mai departe. In aprilie 1944 au plecat 2 vapoare, Milka si Maritza cu cate 250 de oameni, apoi au mai facut un transport.

Cand s-a auzit in Palestina despre proportiile Holocaustului, s-a pus problema ajutorarii celor ramasi in viata.Dar Israelul depindea de armata britanica. In octombrie 1943 endlezii au facut posibil ca 50 de evrei antrenati ca parasutisti sa plece in Europa pentru a-I gasi pe pilotii anglo-americani doborati in Europa. In Romaia au ajuns 9 parasutisti, pentru ca aici exista cea mai puternica miscare sionista clandestina. Dintre ei, 4 au cazut prizonieri, iar 2 au ajuns la Arad, unde au zis ca vin din Bucovina, apoi au plecat la Bucuresti si s-au intalnit cu conducerea miscarii sioniste pe care au indrumat-o.
Cand a inceput sa se apropie Armata Rosie, si exista pericolul de razbunare al nemtilor in retragere, s-au pregatit detasamente de aparare a cartierelor. (300 oameni in Bucuresti)
Dupa terminarea razboiului, activistii au ramas in Romania ca sa organizeze emigratia in Palestina. Caile de emigratie erau prin portul Constanta si prin Iugoslavia.


???????????

1. "Struma", naviga sub pavilion bulgar; la 24 februarie 1942, ora 9 a fost scufundat de un submarin sovietic. Au fost 749 morti.
Cand a ajuns la Constantinopol, englezii nu au dat autorizatie evreilor sa plece in Palestina; au influentat Ministerul de Externe turc, sa nu le dea voie sa debarce la Constantinopol. Vasul a stat doua luni in rada. De soarta Strumei sunt vinovati si englezii.

2. Ce stia Siguranta romaneasca? Eugen Cristescu nu considera miscarea sionista periculoasa pentru ca in cadrul ei fiecare organizatie facea altceva. In plus, E. Cristescu putea fi mituit. S-a emeigrat din Romania cu voia statului, in ciuda interdictiilor germane.

Note de curs, Yad Vashem, Ierusalim, mai 2000

Last update May 2001 For more information contact Florina Serbu