Cuprins

Regimuri totalitare
Regimuri totalitare- Fascism
Regimuri totalitare
-Nazism
Evreii in antichitate
Evreii in Evul Mediu

Evreii in Europa Rasariteana

Evreii din Ungaria

Antisemitismul modern

Aspectul unic si universal al Holocaustului

Persecutia evreilor in Germania nazista

Conducerea populatiei evreiesti

Viata si moartea in ghetou

Anne Frank

Hannah Gofrit

Janusz Korczak

Solutia finala

"Fabrica mortii"

"Noaptea"

Marturii
Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Transnistria

Miscarile sioniste de tineret

Din nou in normalitate

Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-l doilea razboi mondial

Prof. Dr. Liviu Rotman

I. Pogromul legionar de la Bucuresti (120 victime)

Pogromul de la Iasi (8000-14000 victime). S-a incercat sa se demonstreze ca Ion Antonescu nu a stiut ce se intampla. De fapt recunostea ca problema evreiasca este cunoscuta si ca guvernul avea un plan de rezolvare a ei.

Situatia evreilor din Basarabia si Bucovina. Dupa trecerea Prutului armata romana a impuscat izolat, cate 100-200 de evrei pe care i-a lasat in drum sau i-a aruncat in rauri. Armata germana a protestat de teama izbucnirii unor epidemii si a propus sa se faca operatiunea dar curat. Lagarele din Transnistria au reprezentat o solutie, unele dintre ele fiind adevarate lagare de exterminare. Ulterior a fost insa acreditata ideea ca evreii au fost adusi in Transnistria pentru a fi salvati. Jean Ancel vorbeste despre indiferenta guvernului fata de disparitia a sute de mii de evrei.

Tragedia evreilor din mici localitati-"masacre mici"
In concluzie: a existat o politica bine pusa la punct de "curatie a pamantului romanesc" care a inregistrat insa fluctuatii datorita personalitatii lui Ion Antonescu si a conjuncturii externe.

II. Legislatia antievreiesca din timpul regimului Antonescu
- Romanizarea economiei-"starpirea evreimii din economie" (Ion Antonescu). In acest scop a fost creat Centrul National de Romanizare, in care functionau comisari de romanizare care urmareau nationalizare bunurilor populatiei evreiesti.
- Imposibilitatea exercitarii meseriei. Medicii au fost eliminati din armata iar inginerii evrei din exploatarile petroliere si constructii, ramanad pentru perioade mai lungi sau mai scurte someri.
- Munca fortata
- Eliminarea din scoli a elevilor si profesorilor evrei, care au format un sistem de invatamant particular. In cultura actorii au fost scosi din teatrele romanesti. La premiera piesei "Steaua fara nume", Mihail Sebastian a aparut sub un nume fals.
- confiscarea telefoanelor, radiourilor
- spolierea permanenta printr-un sistem de taxe

III. Planul de deportare in lagarele din Polonia.
In ce priveste evreii din NV Transilvaniei, soarta lor cade in raspunderea guvernului fscist maghiar condus de Salaszy. Cifra deportarilor s-ar ridica la 130.000-150.000. Prima deportare s-a facut din Sighetul Marmatiei, foarte bine organizata, cu trenuri care aveau prioritate si duceau cate 3000-3100. Paralel a existat o usoara scurgere de evrei spre Regat, un rol important revenind lui Emil Hatieganu, reprezentantul lui I. Maniu in teritoriul ocupat. Jean Ancel demonstreaza ca a existat un program clar de genocid fiind distruse actele de identitate ale celor deportati.
La 10 oct. 1942, Ion Antonescu a semnat ordinul de deportate a 40.000 de evrei in Polonia. Pregatirile in sensul acestei actiuni erau mai vechi; un ziar german vorbea despre ele, iar din septembrie, la CFR se pregatisera vagoane, aparand probleme tehnice, probabil in urma unui sabotaj.
Mihai Antonescu era hotarat sa inceapa cu evreii sin Timisoara si Banat. Planul fusese conceput de Radu Lecca, care raspundea de problema evreiasca si care a incercat sa obtina exceptari in randul batranilor si copiilor.
La 11 octombrie, brusc, actiunea a fost amanata! De ce?? Motivele ar putea fi urmatoarele: - Mersul bataliei de la Stalingrad
- Cuvantarea din 1942 a lui Joachim von Ribbentropp in care se mentiona ca problema granitelor Transilvaniei cu Romania trebuie rezolvata in sensul "cererilor legitime ale Ungariei"
- in 1942 populatia saseasca din Romania, sprijinita de Germania, cu membrii in SS, manifesta o puternica atitudine antisemita.
- Ion Antonescu incepuse sa realizeze ca va trebui sa intre in dialog cu aliatii, si atunci a hotarat sa mai usureze situatia evreilor si sa aduca copiii din Transnistria
- In septembrie 1942, cu prilejul Anului Nou evreiesc, Secretarul de stat al SUA a adresat felicitari evreilor din statele ocupate de Germania, ceea ce le-a conferit un suport politic acestora.
-

IV. Masacre
S-au facut in Ucraina si Odesa de catre armata romana, la ordinul lui Ion Antonescu. In Odesa, evreii nu formau majoritatea populatiei, chiar daca erau foarte numerosi.Odesa a intrat in administratia romaneasca, avand si un comandant militar
Chiar de la inceputul ocupatiei romanesti au fost impuscati cateva sute de evrei de armata romana, sub conducerea gen. Trestioreanu. Explozia de la comandamentul armatei romane, din 22/23 octombrie 1941 a facut 66 de victime, soldati si ofiteri. S-au facut arestari si au fost luati ostateci, evrei si comunisti.
La aflarea vestii, Ion Antonescu a facut o criza de furie si a trimis trei telegrame secrete: sa fie luati ostateci, cate 100 de evrei si comunisti pentru fiecare soldat ucis, si cate 200 pentru fiecare ofiter.
De fapt bomba fusese pusa de NKVD. Apoi, aproape toti evreii din Odesa au fost scosi din oras, iar unii incredintati armatei germane.

V. Ghetouri- Chisinau, Cernauti

VII. Atitudinea puterii de stat
- 8 iulie 1941- Mihai Antonescu: "sa fiti implacabili…. sa curatam pamantul romanesc…….nu trebuie sa ne impiedicam de legi….folositi mitraliera"
- septembrie 1940, Ion Antonescu: "problema evreiasca este vitala"

VIII. Problema emigrarii a avut dimensiuni destul de reduse
A fost prezentata de Iosif Ctin. Dragan si alti istorici romani ca o incercare de solutionare a problemei evreiesti de catre Ion Antonescu. Cifra celor emigrati s-ar ridica la aprox. 8000 de oameni intre care se inregistreaza tragediile vaselor Struma si Mercure. Pentru Struma, moartea celor 1000 de pasageri nu este o responsabilitate a guvernului roman.

IX. Organizatii colaborationiste-Judenrat

IX. Ce a ramas?
- 1946 - malnutritia copiilor, moarte infantila
- boli datorate foametei: diabet, boli digestive
- 32% din supravietuitori incapabili de a munci
- 330.000-380.000 supravietuitori

X. Componenta antisemita in societatea romaneasca
Evreii s-au stabilit in Romania incepand cu secolul XVII, si de-abia in secolul XIX au ajuns la o cifra considerabila; in 1900 reprezentau 2% din populatie. In timp ce in tarile vecine aveau drepturi civice ( Ungaria din 1867), Constitutia romaneasca din 1866 nu le acorda dreptul la cetatenie. Deabia in 1878, sub presiunea puterilor europene li s-a acordat acest drept.
Intre 1866-1912, 150-160 de legi si decrete limitau prezenta evreilor in invatamant.. In 1893 prin legile adoptate se limita prezenta evreilor in invatamant prin neacordarea de subventii de la stat celor saraci si prin acceptarea lor in Universitati in limita locurilor ramase libere.. In plus, manualele scolare erau pline cu formule antisemite: "lacuste evreiesti".
Unii intelectuali romani au avut atitudini antisemite: Nicolae Iorga, pana in 1918, Vasile Conta, Istrate (chimist). Au existat pe de alta parte si proteste, la adresa lor: I.I.C. Bratianu, dr. Nicolae Lupu, Iuliu Maniu, Regina Mama Elena ( care de altfel a primit si titlul de "Drept al popoarelor")
Populatia amanifestat nemultumiri in 1943 cand Ion Antonescu a hotarat readucerea din Transnistria a copiilor si a altor categorii.
"Raul evreiesc" fusese pregatit de-a lungul deceniilor, asa ca a fost usoara aplicarea legilor antisemite ale lui Ion Antonescu.

??????????

1. Cine, din armata romana a ordonat in Basarabia si Bucovina sa fie omorati evreii?
Au fost: - trageri spontane la nivelul ofiterilor care au dat ordin de tragere sub pretextul colaborarii evreilor cu armata sovietica In Basarabia au existat evrei comunisti ( dar si romani sau ucraineni comunisti) care au vazut in comunism o sansa impotriva persecutiilor. Ideea evreilor comunisti a fost exagerata de Iosif C. Dragan si Mihai Pelin
- Politia Militara
- A colaborat si populatia locala
2. Au existat metode de educare in spirit antisemit?
Da: prin manuale si ziare in care s-au conturat clisee si la care au subscris si unii intelectuali: A.C. Cuza. In perioada interbelica evreii au intrat in elita intelectuala: Mihail sebastian, Marcel Iancu, Tristan Tzara, ceea ce a starnit nemultumiri.
Pe plan religios, multi preoti de tara erau antisemiti fiind si legionari. Totusi trebuie admis ca unii capi ai Bisericii au luat apararea evreilor.
3. Situatia evreilor in timpul lui Carol II.
Primele masuri antisemite dateaza din 1934, in timpul guvernarii liberale Gh. Tatarescu .
Pe de alta parte, in camarila erau multi evrei: Aushnitt, Blank-legaturi cu finanta evreiasca.
Carol II era preocupat de rezolvarea problemei evreiesti: componenta etnica a Partidului natiunii, legile guvernului Goga Cuza, desfiintarea ziarelor Dimineata si Adevarul controlate de evrei.
4. Evreii si PCR?
Da, au fost multi evrei in PCR=forma de protest fata de represiunea etnica la care erau supusi., ideologia comunista le era favorabila. Nu au fost majoritari in PCR.

Note de curs, Yad Vashem, Ierusalim, mai 2000

Last update May 2001 For more information contact Florina Serbu