Cuprins

Regimuri totalitare
Regimuri totalitare- Fascism
Regimuri totalitare
-Nazism
Evreii in antichitate
Evreii in Evul Mediu

Evreii in Europa Rasariteana

Evreii din Ungaria

Antisemitismul modern

Aspectul unic si universal al Holocaustului

Persecutia evreilor in Germania nazista

Conducerea populatiei evreiesti

Viata si moartea in ghetou

Anne Frank

Hannah Gofrit

Janusz Korczak

Solutia finala

"Fabrica mortii"

"Noaptea"

Marturii
Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Transnistria

Miscarile sioniste de tineret

Din nou in normalitate

Regimul fascist italian (1922-1945)

La sfarsitul primului razboi mondial, Italia a fost nemultumita de prevederile Tratatului de pace de la Paris; politicienii italieni sperasera ca vor obtine compensatii economice si teritoriale care sa scoata tara din criza si sa ajute la lichidarea inapoierii economice a sudului tarii.

Din 1918 in Partidul Socialist Italia, care avea stranse legaturi cu PC (bolsevic), framantarile s-au intensificat, ducand in cele din urma la asasinarea conducatorului acestuia, Enrico Matteoti. In fruntea partidului a fost promovat Benito Mussolini, directorul ziarului "Avanti".
In 1919 in PSI existau trei curente:
1. Curentul social democrat reprezentat de Serrati, Turati si d'Aragora
2. Curentul de stanga condus de Antonio Gramsci si Palmiro Togliati
3. Curentul nationalist-socialist, reprezentat de Mussolini, d'Anunzio, Umberti si Scopa

Dupa infiintarea Internationalei a III-a, Partidul Socialist Italian s-a destramat.
Mussolini a fundat Partidul National Italian (Fascist) cu o ideologie bazata pe "unitatea de lupta"-fascim ("Fascio di combattimento") care-si propunea renasterea nationala si dezvoltarea economica.
In 1921 s-a desprins din PSI Partidul Comunist, adversar celui fascist.

In contextul politic destul de tulbure al anului 1922, in octombrie, Mussolini a declansat "Marsul asupra Romei" antrenand mari mase de oameni: someri, tineri, unii chiar din randurile social democratilor si ale comunistilor. La 29 octombrie 1922 regeleVittorio Emmanuele al III-lea, l-a numit pe Mussolini seful guvernului, instaurandu-se astfel regimul fascist in Italia in absenta unor alegeri parlamentare.
Ajuns in fruntea statului, Mussolini a subordonat propriului control institutiile acestuia; a folosit in acest scop serviciile militiilor fasciste, OVRA-Organizatia voluntara pentru represiunea antifascismului si a numit membrii ai partidului fascist in functiile cele mai importane. El si-a dat titlul "Il Duce".

Masurile luate de regimul fascist au fost:
· A incercat sa controleze marele capital si sa stavileasca abuzurile si coruptia
· A luat masuri impotriva Mafiei
· A realizat Concordatul cu Papa (Lateran, 1929)
· A susutinut dezvoltarea invatamantului
· A sustinut dezvoltarea economica unitara a tarii si refacerea cailor de comunicatii
· Prin programele aplicate a fost diminuat somajul astfel ca in 1927 Italia iesise din criza postbelica. Pentru eliminarea totala a somajului a luat avant industria constructoare de masini si ramurile legate de productia de razboi. S-au dezvoltat fabricile de armament, industrial aeronautica, navala si petrochimica.
· Datorita programelor economice adoptate, criza economica din 1929-1930 a afectat mai putin Italia decat celelalte tari. Toate aceste masuri au asigurat regimului fascist popularitate.
· Propaganda nazista coordonata de Gabriele d'Anunzio si Edmondo de Amicis urmarea sa reincie in sufletele italienilor mandria de a fi urmasi ai romanilor, odinioara stapanii lumii.
· Din dorinta de a demonstra Lumii ca Itallia devenise o mare putere, Mussolini a ordonat invadarea si ocuparea Abisiniei (1935-1936), armata italiana a participat la razboiul din Spania (1936-1939)
· Politica Italiei s-au apropiat mult de Germania; la 7 aprilie 1939 a invadat Albania, iar la 29 octombrie 1940 a atacat Grecia, urmarind sa refaca Imperiul Roman)

In comparatie cu nazismul si totalitarismul de tip bolsevic, fascismul italian a fost mai ponderat ceea ce a facut ca reactiile democratiilor burgheze sa fie destul de slabe.
Dupa angrenarea Italiei in actiuni externe si mai ales dupa intrarea ei in razboi alaturi de Germania, sprijinul popular s-a redus simtitor. Implicarea Italiei in actiuni care depaseau resursele si posibilitatile sale au dus la caderea regimului fascist in 1943.

Bibliografie: Mihail Andreescu, Regimuri totalitare din Europa, in SAI, LXV, Editura Fundatiei Culturale "D. Bolintineanu", Bucuresti, 2000, pag. 68-70

Last update May 2001 For more information contact Florina Serbu