Cuprins

Regimuri totalitare
Regimuri totalitare- Fascism
Regimuri totalitare
-Nazism
Evreii in antichitate
Evreii in Evul Mediu

Evreii in Europa Rasariteana

Evreii din Ungaria

Antisemitismul modern

Aspectul unic si universal al Holocaustului

Persecutia evreilor in Germania nazista

Conducerea populatiei evreiesti

Viata si moartea in ghetou

Anne Frank

Hannah Gofrit

Janusz Korczak

Solutia finala

"Fabrica mortii"

"Noaptea"

Marturii
Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Transnistria

Miscarile sioniste de tineret

Din nou in normalitate


Evreii din Ungaria in perioada interbelica

Dr. Rafi Vago

Evreii au avut in Ungaria probleme de identitate, traind aici intr-o relatie complexa cu ungurii.
In Ungaria traiau 500.000 de evrei care se identificau prin religie nu prin nationalitate. (In aceeasi perioada in Romania traiau peste 700.000)
Cine erau evreii din Ungaria?
Ei traiau de generatii in aceste locuri; imigrasera din sec. XIX din Galitia, Polonia, Imperiul Tarist.
In 1848/1849 au fost acuzati de loialism fata de Coroana Habsburgica.
In 1867 au primit primele drepturi civice si de a-si practica religia, ceea ce a dus la aparitia unor probleme de identitate datorita emanciparii.
In consecinta s-au impartit in 3 grupuri:

  • Ortodocsii-mai numerosi in sate
  • Neologii-puternici inorase, modernizati, adaptati la capitalism, au fost asimilati rapid, chiar daca la nivelul societatii maghiare au existat manifestari antisemite
  • Comunitatile status-quo - au ramas ca inaite de 1867

Originea antisemitismului modern in Ungaria poate fi regasita intr-un incident petrecut in 1888, intr-un oras mic de pe Tisa unde s-a efectuat unul dintre ultimele ceremonialuri religioase cu varsare de sange din Europa de Vest.
Au existat si partide si miscari politice antisemite.
Istoczy, politician antisemit, a organizat un partid care avea reprezentatnti in Parlament; intr-un speech din 1878 au prezentat un calcul conform caruia evreii vor fi mai multi decat ungurii, folosind ca argumente faptul ca ei nu faceau armata si acuzandu-I de parazitism. In concluzie spuneau ca trebuie sa plece in Palestina si sa-si faca un stat propriu="sionism antisemit"!?
In aceeasi perioada, Theodor Herzl se muta din Ungaria la Viena, si punea bazele teoriei sionismului. El facea parte dintr-o familie asimilata, vorbea ungureste si germana.
La sfarsitul primului razboi mondial evreii veau un rol preeminent in viata economica si culturala a Ungariei. In Budapesta 34% din populatie erau evrei.Dupa incheierea Tratattului de la Trianon, situatia evreilor s-a mai schimbat datorita pierderilor teritoriale si a revolutieie sovitice conduse de Bela Kun. 18 din cei 24 de comisari erau evrei. Cum se poate explica? Cu totii faceau parte din familii asimilate si nu au actionat din solidaritate evreiaca. Revolutia a lovit burghezia, atat evrei cat si maghiari, dar evreii au suferit mai mult deact ungurii datorita nationalizarii. Conducerea comunitatii evreiesti s-a discociat si a condamnat regimul Bela Kun Tragedia din 1918/1919 a adus la putere regimul Horthy, de la inceput antisemit. Deja in 1919/1920 s-au organizat primele pogromuri. Reactia antisemita s-a datorat in buna masura participarii evreilor la regimul comunist. Totusi si ei au fost impotriva tratatului de la Trianon si au fost la fel de nationalisti ca si ungurii.
La inceputurile regimului Horthy, evreii au incercat sa fie loiali dar ungurii i-au respins. Din 1921/1922, Ungaria a introdus "numerus clausus" in universitati. Hotararea nu a fost insa ap[licata cu prea multa seriozitate pentru ca de fapt evreii erau importanti in viata economico-sociala si politica a Ungariei si era greu sa fie inlaturati.
Conducatorii evrei maghiari erau o elita care apartinea clasei de mijloc, legata de elita evreiasca financiara dar au avut prea mare incredere in conducatorii maghiari. Miscarea sionista era foarte slaba in Ungaria pana la declansarea Holocaustului; in presa evreiasca a vremii se publicau articole antisioniste si promaghiare ca forma a patriotismului, iar avocatii evrei, care constituiau elita sionista se incredeau in legislatia maghiara, pe care nu o puteau crede antisemita.
In 1932 Ungaria a realizat un nou record-constituirea celui de-al doilea guvern fascist din Europa sub conducerea lui Gombos, care de la inceput a promis eliminarea evreilor, ceea ce in final nu s-a mai aplicat si din nou evreii s-au simtit in siguranta.
In acest context au aparut miscarile si organizatiile de extrema dreapta influentate de Germania: "Crucile cu sageti"
Istoriografia israeliana sionista a fost critica fata de evreii maghiari pentru ca nu au laut atitudine si nu au avut organizatii ca in Romania sau in alte tari.Dar evreii din Ungaria aveau aceleasi scopuri ca si maghiarii, iar sionismul era foarte slab. In perioada interbelica din Ungaria au emigrat sute de evrei in Palestina, in timp ce din Romania au plecat de ordinul miilor, sub influenta mai puternica a sionismului.
In 1938 s-au votat in Parlament "Legile evreiesti", continuate in 1939 dupe modelul Legilor de la Nurnberg.
Rasismul maghiar era destul de ciudat pentru ca ungurii nu-si puteau dovedi superioritatea rasiala iar evreii penetrasera, prin asimilare, destul de puternic societatea maghiara.
In 1940/1941 Ungaria a recuperat teritoriile pierdute prin Tratatul de la Trianon. Tinerii evrei erau inrolati in batalioane de munca ale armatei maghiare in timp ce viata majoritaii evreilor a continuat neschimbata. Mentalitatea evreilor maghiari a fost destul de ciudata; unii au votat Crucile cu sageti, neintelegand de unde vine pericolul.
In 1944 Ungaria a fost ocupata de germani si s-a declansat si aici Holocaustul. Conducatorii comunitatii evreiesti au dat dovada de pasivitate, sub influenta mentatlitatii interbelice. Au incercat sa ascunda ce se intampla, sa reduca la tacere comunitatea evreiasca, s-au identificat cu conducatorii maghiari, facnd ceea ce s-a dovedit ulterior o greseala tragica, condamnata.
Miscare sionista a incercat si a reusit in parte sa organizeze evacuarea evreilor.

Note de curs,Yad Vashem, Ierusalim, mai 2000

Last update May 2001 For more information contact Florina Serbu