Cuprins

Regimuri totalitare
Regimuri totalitare- Fascism
Regimuri totalitare
-Nazism
Evreii in antichitate
Evreii in Evul Mediu

Evreii in Europa Rasariteana

Evreii din Ungaria

Antisemitismul modern

Aspectul unic si universal al Holocaustului

Persecutia evreilor in Germania nazista

Conducerea populatiei evreiesti

Viata si moartea in ghetou

Anne Frank

Hannah Gofrit

Janusz Korczak

Solutia finala

"Fabrica mortii"

"Noaptea"

Marturii
Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Transnistria

Miscarile sioniste de tineret

Din nou in normalitate

Referate ale elevilor

Ce stiti despre Holocaust?

Anne Frank-O victima a Holocaustului

In anul1942, sub ocupatia nazista, in Olanda o fetita evreica de numai treisprezece ani si-a parasit casa impreuna cu famnilia ei pentru a se ascunde. Ei au trait timp de doi ani intr-o ascunzatoare numita ''Anexa Secreta" in podul unei case din Amsterdam, impreuna cu alta familie.
Anne Frank este marcata de ceea ce a trebuit sa indure, ea trebuind sa faca fata foamei, singuratatii, marginalizarii, dar de asemenea si cruzimii de care a avut parte, in izolarea din ascunzatoare.
In jurnalul ei, Anne Frank, descrie cum a trebuit ea sa indure toate aceste vremuri grele, si de aemenea si impresiile ei. Intreaga familie a Annei a fost in final tradata de un olandez.
In jurnalul ei se pot intalni lucruri amuzante pe care le facea ea, intorsaturile de situatie cand a crezut ca este pe punctul de a muri, dar si faptul ca a intalnit dragostea adevarata, desi inima ei era in permaneneta plina de teroare, de frica, de spaima, de repulsie impotriva nazistilor, impotriva nazismului. Jurnalul ei include de asemenea si un comentariu bazat pe curajul pe care il poate avea un om, dar si un portret propriu, o auto-caracterizare, care dezvaluie ca era o tanara fata sensibila si plina de spirit, a carei dorinta este spulberata.
Dupa ce femeile au fost separate de barbati, de catre SS-isti si de catre caini lor, in acel moment a fost pentru ultima oara cand Otto Frank isi va mai vedea familia.
Dar in anul 1944, Anne, Margot si doamna Van Daan inca erau in viata. Apoi au fost mutate la Belsen, in Germania. Otto Frank a supravietuit, fiind mai apoi eliberat de catre rusi. Mama Annei Frank a murit in anul 1945, pe 6 ianuarie, la o infirmerie.
Anna a descoperit ca Belsen este diferit de Auschwitz. Nu era niciun fel, dar nici macar un fel de mancare, apa sau macar rondurile lor obisnuite de la Auschwitz. Erau numai zabrelele reci, frigul si oamenii infometati aratand exact, dar exact ca niste fantome. La Belsen, Anne a gasit-o pe prietena ei de la scoala, Lies Goosens.
Anne a murit cand nici macar nu implinise varsta de saisprezece ani.. A murit simtimd ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic, dar absolute nimic rau cu ea. In mai, 1945, razboiul s-a incheiat.
Otto Frank s-a intors in Amsterdam, la ascunzatoarea lor si a gasit jurnalul Annei Frank.
Dupa ce Otto Frank a dus jurnalul spre tiparire, la prima tiparire s-au facut 4500 de copii. In anul 1950, jurnalul a fost publicat in Franta, In anul 1952 in Anglia si in Statele Unite ale Americii., sub titlul''Anne Frank:The Diary of a Young Girl.
Anne Frank spunea asa:''As fi vrut sa traiesc chiar si dupa moartea mea.''.

Bibliografie:''Anne Frank:The Diary of a Young Girl''

Ratavoi Letitia Alexandra
Clasa a VII-a A, Scoala Eforie Nord

 

Last update May 2010 For more information contact Florina Serbu