Cuprins

Regimuri totalitare
Regimuri totalitare- Fascism
Regimuri totalitare
-Nazism
Evreii in antichitate
Evreii in Evul Mediu

Evreii in Europa Rasariteana

Evreii din Ungaria

Antisemitismul modern

Aspectul unic si universal al Holocaustului

Persecutia evreilor in Germania nazista

Conducerea populatiei evreiesti

Viata si moartea in ghetou

Anne Frank

Hannah Gofrit

Janusz Korczak

Solutia finala

"Fabrica mortii"

"Noaptea"

Marturii
Situatia evreilor din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Transnistria

Miscarile sioniste de tineret

Din nou in normalitate

Referate ale elevilor

Ce stiti despre Holocaust?

Holocaust in Romania

Violente impotriva evreilor.Cazurile Dorohoi si Galati.

Retragerea romaneasca din Basarabia si nordul Bucovinei a fost insotita de un val de violente indreptate impotriva evreilor. Ele au avut loc atat in teritoriile cedate, cat si in Vechiul Regat, in Moldova.
Ordinele de agresare fizica, de omorare a evreilor nu au fost date de Marele Stat Major sau de alte comandamente superioare, initiativa pornind in multe cazuri de la unitati, subunitati, grupuri de militari izolate etc. Ele erau de cele mai multe ori o expresie a nemultumirii fata de umilintele indurate in timpul retragerii si deopotriva a psihozei antisemite, a sindromului "tapul ispasitor" inculcat in opinia publica, asa cum era aceasta formata de presa populara cenzurata.
Marturiile disponibile indica un numar de crime comise contra evreilor romani de catre armata romana. Astfel, la Cindei, judetul Storojinet si la Zahanesti, judetul Suceava, maiorul Vasile Carp, comandantul Regimentului 86 vanatori, a dispus sa fie omorati mai multi evrei. De asemenea trupele romane au executat doi evrei in Comanesti si unul in Costina.
Alt fenomen ingrijorator petrecut pana la mijlocul lunii iulie 1940 a fost violente fizice comise in trenuri de soldati si civili impotriva pasagerilor evrei din Moldova.
Uneori victimele erau etnici romani confundati cu evrei. Ampoarea violentelor comise in trenuri a fost atat de mare incat guvernul a trimis soldati sa patruleze in trenuri si gari pentru strangerea soldatilor razleti si a emis ordine contra continuarii acestor acte. Drept consecinta, pe la mijlocul lunii iulie, aceasta forma de violenta s-a diminuat. Au fost numeroase si actiunile de distrugere si pradare a proprietatilor evreiesti de catre militari romani. De exemplu la 2 iulie 1940, la Siret, 24 de magazine evreiesti au fost pradate, paguba produsa fiind evaluata la doua milioane de lei, iar unii evrei au fost jefuiti si batuti, precum fostul administrator al Universitatii Cernauti, Valeriu Boca.
Cele mai grave actiuni antievreiesti ale armatei romane au fost crimele de la Dorohoi unde se afla o importanta populatie evreiasca si cele de la Galati. Amploarea acestor crime aproape a egalat-o pe cea a pogromurilor.
Dupa cedarea Basarabiei si Bucovinei atmosfera antisemita devenise tensionata. In aer plutea presentimentul unui deznodamant tragic. Mai intai evrei izolati au fost aruncati din trenuri in Moldova. La 1 iulie 1940 s-a abatut asupra populatiei evreiesti din Dorohoi urgia. Ostasi din legiunea de jandarmi Hotiu si Regimentul 3 de graniceri au devastat locuinte si pravalii in incinta cimitirului evreiesc, unde avea loc inmormantarea unui soldat evreu impuscat de sovietici la Herta.
La 3 iulie 1940, 11 evrei morti prin aruncare din tren sau ucisi de militari romani in padurea Probota. Sectia aII-a Informatii a Marelui Stat Major semnaleaza maltratarea si aruncarea din trenuri a numerosi evrei de catre civili si militari romani, actiuni soldate cu numerosi morti.
Iata cum arata Romania pe care amoralul rege Carol al II-lea o lasa mostenire generalului Ion Antonescu.

Bibliografie: Solomovici, Tesu, " Istoria Holocaustului din Romania", pag. 45-69
Zisu Roxana Andreea, clasa a VII-a A,Scoala Eforie Nord

Last update May 2010 For more information contact Florina Serbu